6.7 C
Belgrade
6.8 C
Zagreb
1.6 C
Sarajevo
19.04.2024.

Praznici su završeni, a mi i dalje volimo brie sa karamelizovanom kruškom, orasima i medom!

IZDVAJAMO

 

Iako ga, zbog svog otmenog izgleda, najčešće služimo kao svečano predjelo u vreme prazničnih okupljanja, brie sir sa slanim i slatkim prelivima preti da postane naše omiljeno zimsko posluženje u bilo koje doba dana! 

Umotan u jestivu koru, brie ima kremastu i puterastu teksturu, a njegova svestranost i blagi ukus čine da se podjednako dobro slaže bilo sa slanim ili slatkim dodacima. Međutum, moramo priznati da slađi prelivi poput voća i meda ovom mekanom francuskom siru daju posebnu aromu i punoću ukusa!

 

 

Kremasti brie bogato preliven karamelizovanim kruškama, hrskavim orasima i slatkim medom pravi se za manje od 20 minuta što ga čini vašim prvim izborom kada imate iznenadne goste ili jednostavno želite da uživate u savršenom spoju kremastih zimskih ukusa!

 

 

SASTOJCI:

  • 50g smeđeg šećera
  • 2 kašike vode
  • 30g seckanih oraha
  • 1 veći kolut brie sira
  • 3 zrele kruške
  • domaći med

 

 

PRIPREMA: 

  1. Skinite koru sa vrha koluta brie sira i postavite ga u pleh obložen papirom za pečenje.
  2. Operite i narežite kruške na kriške debljine 1cm.
  3. U tiganju, na srednjoj temperaturi, kuvajte narezane kruške dok ne počnu da puštaju sokove, oko 1-2 minuta. Dodajte šećer i vodu. Nastavite da kuvate, često mešajući, 3-4 minuta.
  4. Kada šećer počne da se zgušnjava i premažite njime kruške i dodajte orahe. Lagano mešajte dok kruške i orasi ne budu obloženi karamelom.
  5. Kašikom prelijte mešavinu krušaka i oraha na brie sir.
  6. U ovom trenutku brie sir možete da stavite u frižider dok ne bude spreman za pečenje.
  7. Pečenje: stavite pleh u rernu zagrejanu na 180°C na 10-15 minuta ili dok brie ne počne da se topi.
  8. Poslužite toplo uz krekere ili pečene kriške bageta.

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije