Iako ga, zbog svog otmenog izgleda, najčešće služimo kao svečano predjelo u vreme prazničnih okupljanja, brie sir sa slanim i slatkim prelivima preti da postane naše omiljeno zimsko posluženje u bilo koje doba dana!
Umotan u jestivu koru, brie ima kremastu i puterastu teksturu, a njegova svestranost i blagi ukus čine da se podjednako dobro slaže bilo sa slanim ili slatkim dodacima. Međutum, moramo priznati da slađi prelivi poput voća i meda ovom mekanom francuskom siru daju posebnu aromu i punoću ukusa!
Kremasti brie bogato preliven karamelizovanim kruškama, hrskavim orasima i slatkim medom pravi se za manje od 20 minuta što ga čini vašim prvim izborom kada imate iznenadne goste ili jednostavno želite da uživate u savršenom spoju kremastih zimskih ukusa!
SASTOJCI:
- 50g smeđeg šećera
- 2 kašike vode
- 30g seckanih oraha
- 1 veći kolut brie sira
- 3 zrele kruške
- domaći med
PRIPREMA:
- Skinite koru sa vrha koluta brie sira i postavite ga u pleh obložen papirom za pečenje.
- Operite i narežite kruške na kriške debljine 1cm.
- U tiganju, na srednjoj temperaturi, kuvajte narezane kruške dok ne počnu da puštaju sokove, oko 1-2 minuta. Dodajte šećer i vodu. Nastavite da kuvate, često mešajući, 3-4 minuta.
- Kada šećer počne da se zgušnjava i premažite njime kruške i dodajte orahe. Lagano mešajte dok kruške i orasi ne budu obloženi karamelom.
- Kašikom prelijte mešavinu krušaka i oraha na brie sir.
- U ovom trenutku brie sir možete da stavite u frižider dok ne bude spreman za pečenje.
- Pečenje: stavite pleh u rernu zagrejanu na 180°C na 10-15 minuta ili dok brie ne počne da se topi.
- Poslužite toplo uz krekere ili pečene kriške bageta.
Piše: Miona Todorović
Foto: Pinterest