U hladnim januarskim noćima sve što želimo su praznični filmovi, mekano ćebe i šolja kuvanog vina, a mi smo upravo pronašli pravi, tradicionalni recept za pripremu ovog toplog napitka čije će arome učiniti da vaš dom zamiriše na najlepše zimske mirise!
Pored toga što u njemu možete uživati sami ili u paru, kuvano vino je omiljeni topli napitak na svim okupljanjima u ovo doba godine, jer se može spremiti u većoj posudi i čuvati u frižideru do tri dana, a kada poželite da ga poslužite jednostavno ga ponovo zagrejte na šporetu na laganoj vatri.
Kuva se veoma lako, sa smeđim šećerom, i začinima poput cimeta, karanfilića i zvezdastog anisa. Najbolja vina za pripremu su ona koja imaju visok sadržaj alkohola i voća kao što su Merlot, Pinot Noir i Cabernet Sauvignon.
SASTOJCI:
- 2 boce crvenog vina od 750 ml
- 1 pomorandža
- 3 štapića cimeta
- 8 celih karanfilića
- 1 kašika pimenta (jamajčanskog bibera) u zrnu
- 1 zvezdasti anis
- ½ šolje smeđeg šećera
- 1 šolja brendija
Za serviranje (opciono):
- Kriške pomorandže
- Štapići cimeta
- Zvezdasti anis
PRIPREMA:
- Pomoću ljuštilice uklonite koru sa pomorandže u trakama, a zatim iscedite sok od pomorandže.
- Dodajte vino, koru od pomorandže i sok, začine i šećer u veliku šerpu. Pustite da provri na srednjoj vatri. Smanjite temperaturu i nastavite da kuvate 45 minuta do 1 sat.
- Smesu pažljivo procedite kroz mrežastu cediljku i bacite voće i začine.
- Dodajte brendi.
- Ukrasite i poslužite.
Piše: Miona Todorović
Foto: Pinterest