Dok je napolju minus i ne izlazimo iz kuće bez preke potrebe, u potrazi smo za hranom koja će nas utešiti i ugrejati, a ova slatko-kremasta supa od karfiola u potpunosti će zadovoljiti vašu želju za toplim obrokom koji nam je svima potreban u ovim ledenim zimskim danima!
Ukoliko imate glavicu karfiola u frižideru, verovatno imate i sve ostalo što će vam trebati za pripremu ove jednostavne krem supe! Ova tradicionalna supa od karfiola savršena je pratnja salatama i sendvičima i lako će se slagati sa bilo kojim drugim zimskim ukusom! Ne sadrži gluten i savršen je izbor za sve one koji žele da odmore od teške praznične hrane.
Krem supa od pečenog karfiola ne samo da je super-ukusna, već je i zdrava i hranljiva, i ujedno jedan od naših omiljenih zimskih recepata! Savršen je obrok ukoliko želite toplu večeru, ručak ili predjelo.
SASTOJCI (za 4 tanjra)
- 1 velika glavica karfiola isečena na cvetove veličine zalogaja
- 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- fina morska so
- 1 srednji crveni luk, iseckan
- 2 čena belog luka, narendadnog
- 1l bujona od povrća
- 2 kašike neslanog putera
- 1 kašika svežeg limunovog soka
- ¼ kašičice mlevenog muskatnog oraščića
- 2 kašike sitno seckanog svežeg peršuna, vlašca ili mladog zelenog luka, za dekoraciju
PRIPREMA:
- Zagrejte rernu na 220°C i obložite veliki pleh papirom za pečenje.
- Na pleh poređajte karfiol sa 2 kašike maslinovog ulja dok se lagano i ravnomerno ne obloži uljem. Karfiol poređajte u jednom sloju i posolite. Pecite dok karfiol ne omekša i karamelizira se na ivicama, 25 do 35 minuta, sa okretanjem na polovini pečenja.
- Kada je karfiol skoro gotov, u šerpi za supu zagrejte preostalu 1 kašiku maslinovog ulja na srednjoj vatri. Dodajte luk i ¼ kašičice soli. Kuvajte, povremeno mešajući, dok luk ne omekša i postane providan, 5 do 7 minuta.
- Dodajte beli luk i kuvajte, neprestano mešajući, dok ne zamiriše, oko 30 sekundi, a zatim dodajte bujon od povrća.
- Odvojte 4 najlepša pečena cveta karfiola za dekoraciju. Zatim prebacite preostali karfiol u šerpu. Povećajte vatru na srednju temperaturu i kuvajte do ključanja, a zatim smanjite temperaturu koliko je potrebno da se lagano krčka. Kuvajte, povremeno mešajući, 20 minuta, da se ukusi spoje.
- Kada je supa gotova, sklonite šerpu sa vatre i ostavite da se ohladi nekoliko minuta.
- Zatim pažljivo prebacite vruću supu u blender, čineći to u serijama ako je potrebno. (Ne punite preko linije za maksimalno punjenje ili bi se supa mogla preliti!)
- Dodajte puter i mešajte dok smesa ne postane glatka. Dodajte limunov sok i muskatni oraščić i ponovo izmiksajte. Dodatno posolite po ukusu.
- Sipajte supu u tanjre ili činije sa 1 pečenim cvetom karfiola i pospite seckanim peršunom, zelenim lukom ili vlašcem.
- Krem supu od karfiola možete čuvati u frižideru, poklopljenu, oko četiri dana, ili nekoliko meseci u zamrzivaču.
Piše: Miona Todorović
Foto: Pinterest