-4.4 C
Belgrade
-0.1 C
Zagreb
-2.3 C
Sarajevo
24.01.2022.

Ovom veganskom čizkejku sa najlepšim prazničnim ukusima niko neće odoleti!

IZDVAJAMO

 

Tokom prazničnih okupljanja, naše trpeze su često pune raznih torta i kolača koji su sastavni deo uživanja, a kako se na meniju retko nađu poslastice za vegetarijance i vegane, danas vam donosimo poseban recept za praznični desert – bez mleka i jaja! 

 

 

Ovaj ukusni veganski čizkejk od medenjaka savršen je svečani desert za vaš praznični sto! Sa pikantnim kremastim filom od kombinacije veganskog krem sira, indijskog oraha i jogurta i koricom od đumbira i pekan oraha koja se ne peče, ova poslastica se vrlo lako priprema, a najbolja stvar je što je možete da je spremite sada, zamrznete, i kada dođe vreme za posluženje samo izvadite iz zamrzivača i dekorišete domaćim medenjacima i bobicama nara!

 

 

SASTOJCI:

Za koricu: 

  • 150g kolačića od đumbira (medenjaka) ili digestivnog keksa
  • 50g pekan oraha
  • 1,25g morske soli
  • 2g mlevenog đumbira
  • 70g veganskog putera

Za fil: 

  • 200g indijskog oraha (prethodno potopljenih u vodi do 4 stata )
  • 300g veganskog krem sira
  • 120ml javorovog sirupa
  • 40g sojinog ili kokosovog jogurta
  • 15ml limunovog soka
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 55g kokosovog ulja u čvrstom stanju
  • 5g mlevenog đumbira
  • 4g mlevenog cimeta
  • 1g mlevenog muškatnog oraščića
  • 1g mlevene aleve paprike
  • 2g kore od pomorandže

Za preliv od kokosa:

  • 400ml – konzerva ohlađenog kokosovog mleka
  • 15ml javorovog sirupa
  • 2,5ml ekstrakta vanile

Za dekoraciju:

  • bobice nara
  • listovi sveže nane
  • veganski kolačići od medenjaka

 

 

PRIPREMA:

Korica

  1. Dodajte medenjake ili keks, pekane, mleveni đumbir i so u blender i umutite do konzistencije finih mrvica. Dodajte veganski puter i ponovo mešajte dok se smesa ne formira u testo.
  2. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje i utisnite testo u dno pleha, sabijajući ga spatulom. Ostavite u zamrzivač da se ohladi dok pripremate fil.

Fil:

  1. Za fil dodajte sve sastojke u blender i na največoj brzini miksajte nekoliko minuta dok smesa ne bude potpuno glatka i kremasta, bez grudvica.
  2. Prebacite fil u dno kalupa za tortu. Stavite tortu u zamrzivač da se stegne najmanje 6 sati ili preko noći.

 

 

Dekoracija:

  1. Napravite veganske kolačiće od medenjaka ako ih koristite.
  2. Izvadite čizkejk iz kalupa dok je još zamrznut.
  3. Da napravite preliv, pomešajte kokosovo mleko, javorov sirup i ekstrakt vanile u činiju i dobro umutite dok se sve ne sjedini. Prebacite smešu u kesu sa zvezdastim vrhom i stavite je u frižider da se stegne 30 minuta do sat vremena.
  4. Vrh torte ukrasite kokosovom kremom i domaćim medenjacima, narom i listićima mente i poslužite.

Napomena: Ova torta se može čuvati u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi do 5 dana.

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije