Tokom prazničnih okupljanja, naše trpeze su često pune raznih torta i kolača koji su sastavni deo uživanja, a kako se na meniju retko nađu poslastice za vegetarijance i vegane, danas vam donosimo poseban recept za praznični desert – bez mleka i jaja!
Ovaj ukusni veganski čizkejk od medenjaka savršen je svečani desert za vaš praznični sto! Sa pikantnim kremastim filom od kombinacije veganskog krem sira, indijskog oraha i jogurta i koricom od đumbira i pekan oraha koja se ne peče, ova poslastica se vrlo lako priprema, a najbolja stvar je što je možete da je spremite sada, zamrznete, i kada dođe vreme za posluženje samo izvadite iz zamrzivača i dekorišete domaćim medenjacima i bobicama nara!
SASTOJCI:
Za koricu:
- 150g kolačića od đumbira (medenjaka) ili digestivnog keksa
- 50g pekan oraha
- 1,25g morske soli
- 2g mlevenog đumbira
- 70g veganskog putera
Za fil:
- 200g indijskog oraha (prethodno potopljenih u vodi do 4 stata )
- 300g veganskog krem sira
- 120ml javorovog sirupa
- 40g sojinog ili kokosovog jogurta
- 15ml limunovog soka
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 55g kokosovog ulja u čvrstom stanju
- 5g mlevenog đumbira
- 4g mlevenog cimeta
- 1g mlevenog muškatnog oraščića
- 1g mlevene aleve paprike
- 2g kore od pomorandže
Za preliv od kokosa:
- 400ml – konzerva ohlađenog kokosovog mleka
- 15ml javorovog sirupa
- 2,5ml ekstrakta vanile
Za dekoraciju:
- bobice nara
- listovi sveže nane
- veganski kolačići od medenjaka
PRIPREMA:
Korica
- Dodajte medenjake ili keks, pekane, mleveni đumbir i so u blender i umutite do konzistencije finih mrvica. Dodajte veganski puter i ponovo mešajte dok se smesa ne formira u testo.
- Kalup za tortu obložite papirom za pečenje i utisnite testo u dno pleha, sabijajući ga spatulom. Ostavite u zamrzivač da se ohladi dok pripremate fil.
Fil:
- Za fil dodajte sve sastojke u blender i na največoj brzini miksajte nekoliko minuta dok smesa ne bude potpuno glatka i kremasta, bez grudvica.
- Prebacite fil u dno kalupa za tortu. Stavite tortu u zamrzivač da se stegne najmanje 6 sati ili preko noći.
Dekoracija:
- Napravite veganske kolačiće od medenjaka ako ih koristite.
- Izvadite čizkejk iz kalupa dok je još zamrznut.
- Da napravite preliv, pomešajte kokosovo mleko, javorov sirup i ekstrakt vanile u činiju i dobro umutite dok se sve ne sjedini. Prebacite smešu u kesu sa zvezdastim vrhom i stavite je u frižider da se stegne 30 minuta do sat vremena.
- Vrh torte ukrasite kokosovom kremom i domaćim medenjacima, narom i listićima mente i poslužite.
Napomena: Ova torta se može čuvati u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi do 5 dana.
Piše: Miona Todorović
Foto: Pinterest