35.2 C
Belgrade
34.2 C
Zagreb
35 C
Sarajevo
01.07.2022.

Kolika je snaga uverenja u oblikovanju naše stvarnosti?!

IZDVAJAMO

 

Da li ste znali da kada povežemo svoj krug misli i osećaja, zajednički oni posle nekog vremena stvaraju stav? Iako ti stavovi putuju od trenutka do trenutka, nakon nekog vremena, oni mogu postati uverenja, jer smo im posvetili dovoljno pažnje ponavljajući ih i slepo ih sledeći. Emocionalno ih usađujemo u svoj mozak, i svaki put kada naiđemo na neki trenutak odluke, mi se vodimo njima na osnovu pređašnjih iskustava.

 

 

Odluke koje svakodnevno donosimo, proizvod su uverenja, i to baš onih koje ponekad štitimo više nego same sebe. Naizgled, svi ti obični izbori, od partnera do odlaska na letovanje, nisu ishod naših preferencija i odabira putem slobodne volje, već svaki od njih, potiče od računanja verovatnoća koje naši neuroni izvode, i to zamislite, u samo jednom deliću sekunde. I taman kad sam sve svoje životne računice htela da pripišem tamo nekoj misterioznoj sili, ispostavlja se da se većina naših uverenja kreira na osnovu proživljenih sećanja iz prošlosti, i da sam baš tom deliću sekunde u stvari najviše verovala. Paradoksalna ja!

Uverenjima ću te, uverenjima ćeš me! Ispisala sam ovo na papir, stavila u notes na telefonu, pa evo sada dala i mesta temi u tekstu. Dugo sam se vodila time da neke stvari prosto ne mogu da budu pitanje stava kojim se vodite. Kao primer na jednu od takvih stvari danas bih pričala o virtulenim upoznavanjima. Kod mene, to je bio jedan od zacrtanih stavova. Nema „slučajnih“ zaljubljivanja preko društvenih mreža, jer svi smo hrabriji iz ekrana. Nema potpaljivanja idealizacije – jer izgoriš na kraju samo ti. I, kao najdraže, poslednji amin mog zacrtanog stava – ne veseli se ideji da u moru našminkanih profila na mreži on piše samo tebi.

 

 

Uverenja kojima se vodimo, stvaraju nam percepciju koja je povezana sa našim odabirima, ponašanjem i sa stvarnostima kojima oblikujemo svoj svet. Tako su meni ova uverenja iznad, stvorila stvarnost u kojoj sam živela recimo vidno uvereno, sve dok se baš u toj virtulenoj sobi nisam susrela sa osobom koja je rešila da pokupi paučinu sa istih. Slučajnost je navela osobu na moj društveni profil, a upravo je ta slučajnost koštala moje uverenje o tome da na mrežama ne možeš upoznati nekoga vrednog priče. Čast svima vama koji ste upoznali i ne mislite slično. Ovo je priča iz ličnog iskustva, pa na osnovu toga, eto mog zaključka. Sa tim što je moj zaključak, posle nekoliko godina, dobio epilog. Osoba N, vama nepoznata, meni krajnje eklatantna, za nepuna 72h poklopila se sa celom policom mojih uverenja i uspela da izdvoji i zapali to jedno. Sad recite vi meni, šta biste vi uradili? Prihvatili priču, i dali svome uverenju crveno svetlo ili…? U stvari ne morate, opet je sve to stvar perspektive. Mogu samo kažem da je jedina zdrava i razumna odluka  – prigrliti svoje novo uverenje i pustiti ga da se smesti. 

 

 

 

Postoji još jedna priča, manje lična, više svima slična, koju bih vam prenela. Na ispit iz matematike došlo je nekoliko žena, koje su prethodno pročitale izveštaj o lažnom ispitivanju, u kome je bila ocena testa da su muškarci bolji u matematici od žena. Jednima je izveštaj predstavljen kao stereotip kojim se vodimo, a drugoj grupi da je uzrok te prednosti – genetski. Žene koje su pročitale da je istraživanje na osnovu stereotipa, ostvarile su bolji rezultat, iako su oba zaključka oko matematike bila lažna. 

 

 

Tako je i sa ostalim uverenjima o kojima bi dobro trebalo razmisliti, i možda se hitnim postupkom razvesti od njih. Muškarci ne bi trebalo da plaču – jer onda su kukavice, ne treba da se zaljubim virtuelno – jer neće biti kao da sam se zaljubila na semaforu, nikad neću uspeti – jer prosek sam, lepota je kako izgleda ona/on… na sve strane čaure uverenja, nijedno da se promeni. Sve i da su sva ova uverenja bila istinita u nekom trenutku vašeg života, ne mora da znači da i u ovom sada treba da ih pratite. U redu je da promenite svoja uverenja. U redu je da ne čekate baš svaki put na semaforu! 

 

Piše: Marija Maksimović 

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije