29.9 C
Belgrade
27.9 C
Zagreb
26.6 C
Sarajevo
30.06.2022.

Pavlova u obliku novogodišnjeg venca je jedini praznični desert kakav želimo u ponoć!

IZDVAJAMO

 

Volimo Pavlova tortu u svim oblicima i ukusima, jer u jednom zalogaju spaja sve ono što očekujemo od jednog deserta – hrskavu i kremastu teksturu, sa slatkim i osvežavajućim ukusima, a ovoga puta imamo ideju kako da je napravimo još svečanijom za predstojeće praznike! 

 

 

Ove praznična Pavlova torta u obliku novogodišnjeg venčića sa brusnicama i narom, u kombinaciji sa gustim i slatkim kremom od maskarpone sira kao da se stvorena za savršeni desert koji ćemo poslužiti tačno u ponoć!

 

 

Koru za Pavlova tortu možete pripremini dan ranije, a kada dođe trenutak za zabavu, sve što preostaje da uradite je da prelijete sočni fil od maskarpone sira i voća preko hrskave korice i iznesete je na trpezu u velikom stilu! Umesto brusnica i nara možete koristiti bilo koje drugo bobičasto voće, poput višanja, malina ili jagoda!

 

 

SASTOJCI:

Za Pavlova koru:

  • 6 belanaca, na sobnoj temperaturi
  • 300g kristal šećera
  • 2 kašičice gustina
  • ½ kašike limunovog soka
  • ½ kašike ekstrakta vanile

Za ušećerene brusnice: 

  • 50g svežih brusnica
  • 100g + 3 kašike šećera
  • ½ šolje vode

Krem od maskarpone sira:

  • 50g brusnica
  • 50g bobica nara
  • 1 kašika šećera
  • 120ml soka od pomorandže ili jabuke
  • 250ml slatke pavlake
  • 50g maskarpone sira
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • grančice ruzmarina i nar za ukrašavanje

 

PRIPREMA: 

  1. Zagrejte rernu na 120°C i obložite veliki pleh papirom za pečenje ili silikonskom prostirkom. Iscrtajte dva kruga na papiru – jedan veći od 25cm, i unutar njega manji od 10cm u prečniku.
  2. Mikserom umutite 6 belanaca dok smesa ne postane penasta i postepeno dodajte šećer. Mutite na velikoj brzini 6 do 7 minuta. Smesa na kraju mora biti čvrsta i sjajna.
  3. Dodajte limunov sok i ekstrakt vanile. Prosejte gustin i nastavite da mutite još minut ili dok se dobro ne sjedini.
  4. Pomoću lopatice ili kese za filovanje formirajte venac prema crtežu krugova na papiru ili  silikonskoj prostirci.
  5. Pecite Pavlova tortu na 120°C 1 sat i 30 minuta. Zatim isključite rernu i sa zatvorenim vratima ostavite da stoji u pećnici preko noći da se potpuno ohladi.
  6. Izvadite koru iz rerne sledećeg jutra i lagano pokrijte plastičnom folijom i ostavite da stoji na suvom mestu na sobnoj temperaturi do 2 dana ili odmah sastavite i poslužite.

 

 

  1. Da biste napravili zašećerene brusnice, prokuvajte vodu zajedno sa 100g šećera dok se šećer ne rastvori, zatim ostavite da se ohladi i sipajte sirup u činiju. Stavite brusnice u činiju i promešajte ih kako bi bile potpuno pokrivene šećernim sirupom. Pokrijte ih i  zamrznite do 30 minuta ili stavite u frižider preko noći. Zatim ih ocedite i sačuvajte sirup za kasniju upotrebu.
  2. Preostali šećer stavite u suvu činiju i sipajte oceđene brusnice na šećer. Uvaljajte ih u šećer sa svih strana. Ostavite brusnice da se osuše sat vremena, a zatim ih pokrijte i stavite u frižider dok ne budu spremne za posluživanje.

 

 

  1. Da biste napravili krem od maskarpone sira, u šerpici za sos najpre pomešajte brusnice, nar, sok od pomorandže i pustite da provri, često mešajući, nekoliko minuta dok brusnice ne puknu i smesa se ne zgusne.
  2. Zatim sve to izmiksajte štapnim mikserom dok smesa ne postane glatka i procedite sos kroz finu cediljku ​​u teglu, odbacujući semenke. Pustite da se sos potpuno ohladi.
  3. U činiji mikserom umutite slatku pavlaku, maskarpone sir i ekstrakt vanile dok se ne stvore mekani vrhovi, oko 2-3 minuta.
  4. U ohlađeni sos od brusnice i nara dodajte ½ šolje krema, pa pažljivo lopaticom vratite tu smesu u činiju sa šlagom.
  5. Velikom kašikom pospite maskarpone krem na Pavlova tortu. Ukrasite ušećerenim brusnicama, svežim bobicama nara i grančicama ruzmarina.
  6. Posužite u ponoć uz čašu omiljenog rashlađenog penušavog vina!
  7. Uživajte!

 

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije