Volimo Pavlova tortu u svim oblicima i ukusima, jer u jednom zalogaju spaja sve ono što očekujemo od jednog deserta – hrskavu i kremastu teksturu, sa slatkim i osvežavajućim ukusima, a ovoga puta imamo ideju kako da je napravimo još svečanijom za predstojeće praznike!
Ove praznična Pavlova torta u obliku novogodišnjeg venčića sa brusnicama i narom, u kombinaciji sa gustim i slatkim kremom od maskarpone sira kao da se stvorena za savršeni desert koji ćemo poslužiti tačno u ponoć!
Koru za Pavlova tortu možete pripremini dan ranije, a kada dođe trenutak za zabavu, sve što preostaje da uradite je da prelijete sočni fil od maskarpone sira i voća preko hrskave korice i iznesete je na trpezu u velikom stilu! Umesto brusnica i nara možete koristiti bilo koje drugo bobičasto voće, poput višanja, malina ili jagoda!
SASTOJCI:
Za Pavlova koru:
- 6 belanaca, na sobnoj temperaturi
- 300g kristal šećera
- 2 kašičice gustina
- ½ kašike limunovog soka
- ½ kašike ekstrakta vanile
Za ušećerene brusnice:
- 50g svežih brusnica
- 100g + 3 kašike šećera
- ½ šolje vode
Krem od maskarpone sira:
- 50g brusnica
- 50g bobica nara
- 1 kašika šećera
- 120ml soka od pomorandže ili jabuke
- 250ml slatke pavlake
- 50g maskarpone sira
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- grančice ruzmarina i nar za ukrašavanje
PRIPREMA:
- Zagrejte rernu na 120°C i obložite veliki pleh papirom za pečenje ili silikonskom prostirkom. Iscrtajte dva kruga na papiru – jedan veći od 25cm, i unutar njega manji od 10cm u prečniku.
- Mikserom umutite 6 belanaca dok smesa ne postane penasta i postepeno dodajte šećer. Mutite na velikoj brzini 6 do 7 minuta. Smesa na kraju mora biti čvrsta i sjajna.
- Dodajte limunov sok i ekstrakt vanile. Prosejte gustin i nastavite da mutite još minut ili dok se dobro ne sjedini.
- Pomoću lopatice ili kese za filovanje formirajte venac prema crtežu krugova na papiru ili silikonskoj prostirci.
- Pecite Pavlova tortu na 120°C 1 sat i 30 minuta. Zatim isključite rernu i sa zatvorenim vratima ostavite da stoji u pećnici preko noći da se potpuno ohladi.
- Izvadite koru iz rerne sledećeg jutra i lagano pokrijte plastičnom folijom i ostavite da stoji na suvom mestu na sobnoj temperaturi do 2 dana ili odmah sastavite i poslužite.
- Da biste napravili zašećerene brusnice, prokuvajte vodu zajedno sa 100g šećera dok se šećer ne rastvori, zatim ostavite da se ohladi i sipajte sirup u činiju. Stavite brusnice u činiju i promešajte ih kako bi bile potpuno pokrivene šećernim sirupom. Pokrijte ih i zamrznite do 30 minuta ili stavite u frižider preko noći. Zatim ih ocedite i sačuvajte sirup za kasniju upotrebu.
- Preostali šećer stavite u suvu činiju i sipajte oceđene brusnice na šećer. Uvaljajte ih u šećer sa svih strana. Ostavite brusnice da se osuše sat vremena, a zatim ih pokrijte i stavite u frižider dok ne budu spremne za posluživanje.
- Da biste napravili krem od maskarpone sira, u šerpici za sos najpre pomešajte brusnice, nar, sok od pomorandže i pustite da provri, često mešajući, nekoliko minuta dok brusnice ne puknu i smesa se ne zgusne.
- Zatim sve to izmiksajte štapnim mikserom dok smesa ne postane glatka i procedite sos kroz finu cediljku u teglu, odbacujući semenke. Pustite da se sos potpuno ohladi.
- U činiji mikserom umutite slatku pavlaku, maskarpone sir i ekstrakt vanile dok se ne stvore mekani vrhovi, oko 2-3 minuta.
- U ohlađeni sos od brusnice i nara dodajte ½ šolje krema, pa pažljivo lopaticom vratite tu smesu u činiju sa šlagom.
- Velikom kašikom pospite maskarpone krem na Pavlova tortu. Ukrasite ušećerenim brusnicama, svežim bobicama nara i grančicama ruzmarina.
- Posužite u ponoć uz čašu omiljenog rashlađenog penušavog vina!
- Uživajte!
Piše: Miona Todorović
Foto: Pinterest