-4.4 C
Belgrade
-0.1 C
Zagreb
-2.3 C
Sarajevo
24.01.2022.

Fokača sa začinskim biljem i narom – savršen uvod u prazničnu večeru!

IZDVAJAMO

 

Sve smo bliži novogodišnjim i božićnim praznicima, i zato verujemo da je pravo vreme da krenemo sa pripremama svečanog prazničnog jelovnika. Sa željom da svake godine pomerimo granicu dobrog ukusa novim receptima, danas vam donosimo gastronomsko zadovoljstvo koje vuče korene iz italijanske kuhinje, a u kojem će posebno uživati ljubitelji aromatičnih začina. 

 

 

Fokača sa puterom od začinskog bilja, začinjena kvalitetnim maslinovim uljem, bobicama nara i rendanim parmezanom biće savršena za početak svake praznične trpeze. Za pripremu ovog jednostavnog jela od testa važno je vreme i strpljenje – morate se pridržavati pravila i odvojiti vreme da bi sve ispalo kako treba!

 

 

Fokača je u suštini testo za picu koje se peče u puno maslinovog ulja. Tokom pečenja postaje hrskava na dnu kao pica, ali sa najmekšim gornjim slojem, udubljenom teksturom, i raznim prelivima koje možete dodavati. Jednom kada je servirate, sigurni smo da će ova fokača će biti zvezda vaše praznične trpeze.

 

 

SASTOJCI:

Za testo:

  • 2 šolje tople vode
  • 2 kašičice meda
  • kesica suvog kvasca
  • 60ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 600-700g višenamenskog brašna
  • 2 kašičice soli

Za preliv:

  • 3 kašike neslanog putera
  • 10g svežih listova žalfije
  • 4 sveže grančice majčine dušice
  • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 80g nara
  • 50g rendanog parmezana
  • krupna morska so

 

 

PRIPREMA:

Testo:

  1. Dodajte toplu vodu u posudu za mešanje i dodajte med. Promešajte da se sjedini, a zatim ravnomerno pospite kvasac po površini vode. Ostavite kvasac da odstoji 5 minuta ili dok ne postane penast.
  2. Sipajte maslinovo ulje i mikserom lagano mutite da se sastojci izmešaju.
  3. Dodajte polovinu brašna i soli i nastavite da mešate. Nastavite da dodajete preostalo brašno dok se testo ne sjedini i ne bude samo malo lepljivo.
  4. Stavite testo na pobrašnjenu površinu i pobrašnjenim rukama mesite nekoliko minuta dok ne postane glatko i elastično. Kada zabodete prst u testo, trebalo bi da odskoči.
  5. Stavite testo u nauljenu posudu, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplo mesto da naraste dok se ne udvostruči, oko 60-90 minuta.
  6. Kada je testo naraslo, nauljite veliki pleh za pečenje sa otprilike 3 kašike maslinovog ulja, a zatim izvadite testo iz posude, lagano ga pritiskajte prstima da oslobodite višak mehurića vazduha.
  7. Rukama nežno i polako razvucite testo preko pleha u ravnom sloju.
  8. Pokrijte posudu plastičnom folijom i stavite na toplo mesto još sat vremena.
  9. Nakon što je testo ponovo naraslo, zagrejte rernu na 220° C i pripremite prelive.

 

 

Preliv: 

  1. Zagrejte puter na srednjoj vatri u tiganju dok ne porumeni, pazeći da ne zagori.
  2. Puter je spreman kada se formiraju zlatnosmeđi komadići i počne da miriše na orašaste plodove. Sklonite sa vatre i dodajte sveže bilje i maslinovo ulje.
  3. Pripremite bobice nara.

Sastavljanje fokače: 

  1. Prstima lagano pritiskajte površinu testa, stvarajući rupice po celoj površini.
  2. Sipajte mešavinu putera i začinskog bilja preko cele površine, pazeći da je sipate ravnomerno.
  3. Pospite preko polovinu bobica nara uz izdašnu količinu soli.
  4. Ubacite fokaču u zagrejanu rernu i pecite 15-20 minuta ili dok ne porumeni. Vrh bi trebao biti blago zlatno smeđi i pomalo mekan.
  5. Izvadite fokaču iz rerne, ostavite malo da se ohladi u plehu, a zatim ukrasite preostalim bobicama nara i rendanim parmezanom.
  6. Isecite i poslužite toplo!

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije