Uživamo u jutarnjoj kafi, a još više volimo da isprobavamo nove, slatke ukuse koji će učiniti da nam ponedeljak ne padne toliko teško! Ovaj karamel latte sa puterom od kikirikija je dekadentna jutarnja poslastica u kojoj svi zaslužujemo da uživamo!
Kremasta, slatka i prepuna ukusa karamele putera od kikirikija, ova kafa idealna je za prohladna jesenja jutra jer donosi punu šolju užitka i zadovoljstva! Karamela od putera od kikirikija se priprema sa lakoćom i nije vam potrebna posebna opreme. Može se pripremiti unapred, što preporučujemo za maksimalno jutarnje opuštanje, bilo kada.
SASTOJCI:
Za karamelu od putera od kikirikija:
- 60ml laganog kukuruznog sirupa
- 50g smeđeg šećera
- 120g glatkog putera od kikirikija
- 2 kašike meda
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 kašike slatke pavlake
- 1-2 kašičice krupne morske soli
Za latte:
- 2–4 šoljice espresa
- 2 šolje ugrejanog mleka po izboru
- šlag
- mleveni cimet
PRIPREMA:
Karamela od putera od kikirikija:
- Pomešajte kukuruzni sirup i šećer u srednjoj šerpi na srednje jakoj vatri dok smesa ne proključa. Kuvajte 2 minuta, a zatim sklonite sa vatre.
- Dodajte puter od kikirikija, med i vanilu i mešajte dok se puter od kikirikija ne otopi i mešavina ne postane glatka. Dodajte slatku pavlaku i 1 kašičicu morske soli.
- Pažljivo probajte (da se ne opečete!) i po potrebi dodajte još soli.
- Koristite odmah ili sipajte u teglu za kasniju upotrebu (ohladite, a zatim čuvajte u frižideru).
Latte:
- Rasporedite skuvani espreso u dve šolje za kafu. Umutite sa 2 kašike karamel putera od kikirikija.
- Nalijte mleko u obe šolje.
- Svaku šolju prelijte šlagom, i na kraju prelijte karamelom i pospite mlevenim cimetom.
- Poslužite toplo i uživajte u novom jutarnjem ritualu!
Piše: Miona Todorović
Foto: Pinterest