3.9 C
Belgrade
0.9 C
Zagreb
10 C
Sarajevo
09.12.2021.

Karamelizovane jabuke – Neodoljiv jesenji desert koji nas vraća u detinjstvo!

IZDVAJAMO

 

Jesen je u punom jeku, a ima li boljeg trenutka da se zasladimo uz jednostavnu tradicionalnu poslasticu inspirisanu najlepšim jesenjim ukusima?! Danas spremamo neodoljivo slatke i hrskave karamelizovane jabuke! 

 

 

Ovaj jesenji desert je uvek zabavno napraviti, ukrasiti, poslužiti i jesti! Hrskave i sočne jabuke umočene u tanak sloj savršeno slatke karamele takođe mogu biti savršen dodatak vašem stolu ukoliko planirate zabavu za Noć veštica! Kada je u pitanju odabir jabuka, predlažemo Greni Smit sortu budući da se njihov sočni i kiselkasti ukus savršeno slaže sa slatkom puterastom karamelom.

 

 

Ukoliko želite dodatni da ih ukrasite, odmah nakon umakanja u karamelu, pre nego što se stegne, uvaljajte jabuke u sitno seckane orahe, komadiće čokolade, kokos ili šarenim čokoladnim mrvicama!

 

 

SASTOJCI:

  • 8 Greni Smit jabuka (opranih i dobro osušenih)
  • 400 ml slatke pavlake
  • 250 ml svetlog kukuruznog sirupa
  • 400 g smeđeg šećera
  • 60 g neslanog putera, na sobnoj temperaturi
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile

 

 

PRIPREMA:

  1. Pripremite jabuke: Operite jabuke vodom, a zatim dobro osušite. Uklonite stabljiku jabuke i umetnite duži drveni štapić u jabuku.
  2. Veliki pleh obložite silikonskim podmetačem za pečenje (karamela se obično lepi za  papir za pečenje)
  3. Napravite karamelu: Na srednjoj vatri pomešajte slatku pavlaku, kukuruzni sirup, smeđi šećer, puter i so. Ne povećavajte temperaturu – držite na srednjoj sve vreme dok se karamela kuva uz stalno mešanje drvenom kašikom dok se puter ne otopi. Kada se rastopi, ubacite termometar za kuvanje vodeći računa da ne dodiruje dno šerpe.
  4. Bez mešanja, pustite da se smeša kuva i da proključa dok ne dostigne temperaturu od 110° – 115°C. Za dostizanje ove temperature potrebno je oko 15-20 minuta, ali nemojte koristiti vreme kao vodič jer to zavisi od vašeg šporeta. Jednom kada dostigne željenu temperaturu, sklonite karamelu sa vatre i dodajte ekstrakt vanile. Izbegavajte preterano mešanje koje može da stvori vazdušne mehuriće. Ostavite da se karamel ohladi 10-15 minuta dok se malo ne zgusne.
  5. Umočite jabuke: Držeći ih za štapić, uronite jabuku u toplu karamelu, naginjući šerpu po potrebi kako bi sve strane jabuke bile prekrivene karamelom. Podignite jabuku i blago zavrtite kako bi višak karamele okapao. Stavite umočenu jabuku na pripremljenu tepsiju. Ponovite sa preostalim jabukama.
  6. Po želji možete jabuke uvaljati u sitno seckane orahe, komadiće čokolade, kokos ili čokoladne mrvice. Možete ih čak preliti otopljenom crnom čokoladom ili belom čokoladom.
  7. Karamelizovane jabuke možete poslužiti odmah ili ih ostaviti oko 45-60 minuta u frižideru kako bi se karamela u potpunosti stegla.

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije