Svakom jesenjem meniju potrebna je jedna šarena salata da osveži trpezu kojom često dominiraju ne tako lagana jela u različitim nijansama smeđe boje. I zato neka ova salata od krušaka, plavog sira i nara bude vaš novi izbor za predstojeća porodična slavlja!
Veoma jednostavna za pripremu, ova salata donosi kombinacije neverovatnih ukusa – slatka kruška u kontrastu sa pikantnim plavim sirom, osvežavajućim narom šipkom čine savršeno ukusan trio! omogućava da zasija nekoliko prelepih sastojaka. Ukoliko želite da je učinite još svečanijom, dodajte joj pregršt slatkih i slanih orašastih plodova.
SASTOJCI:
Za salatu:
- glavica mlade zelene salate
- 1 zrela, čvrsta kruška (tanko narezana)
- 100g izmrvljenog plavog sira
- 1/4 šolje bobica nara
- 1/2 šolje slatkih + slanih oraha, prepečenih i grubo iseckanih
Za preliv:
- 1/4 šolje limunovog soka
- 1/3 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1 kašika javorovog sirupa
- 2 kašičice Dijon senfa
- 1/4 kašičice morske soli
- sveže mleveni biber
- 1 kašika sitno iseckanog ili izrendanog ljubičastog luka
PRIPREMA:
Preliv:
- Pomešajte limunov sok, maslinovo ulje, javorov sirup, senf, so i biber dok smesa ne postane kremasta. Dodajte rendani luk. Dodajte začine i prilagodite ih svom ukusu.
Salata:
- Zelenu salatu prelijte sa dovoljno preliva i dobro promešajte.
- Prebacite u veliku, plitku činiju za posluživanje i dodajte tanko isečene kriške kruške, izmrvljenim plavim sirom, bobicama nara i orasima.
- Lagano prelijte sa još malo preliva, pospite solju i sveže mlevenim biberom.
- Poslužite i uživajte!
Piše: Miona Todorović
Foto: Pinterest