Iako je jesen tek počela, mislimo da nam je svima potrebno neko toplo i čokoladno piće kako bismo bili u toku sa ovim hladnim i vetrovitim vremenom! I zato ovog vikenda ne mrdamo nikuda, uživamo ušuškani pod ćebetom uz najkremastiju toplu čokoladu!
Ovaj veganski recept za toplu čokoladu oslanja se na kremasto ovseno mleko, sirovi kakao u prahu i javorov sirup, sa prstohvatom morske soli i cimetom koji pojačavaju aromu čokolade. Među biljnim mlekom, ovseno mleko je jasan izbor zbog svog neutralnog, blago slatkog ukusa i bogate teksture. Kako bi topla čokolada imala dodatno kremast osećaj u ustima, u smesu možete dodati malo kokosovog putera, ali ovaj recept je podjednako ukusan i bez njega.
SASTOJCI:
- 2 šolje ovsenog mleka (ili mleka po izboru)
- 3–4 kašike sirovog kakao praha, u zavisnosti od željenog intenziteta čokolade
- 2 kašike javorovog sirupa
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- 1/4 kašičice cimeta
- mali prstohvat morske soli
- Opciono: 1 kašika kokosovog putera
PRIPREMA:
- U maloj šerpi zagrejte ovseno mleko na srednje tihoj vatri i lagano prokuvajte.
- Dok se mleko zagreva, u maloj činiji umutite kakao u prahu sa 1 kašikom mleka i javorovim sirupom da formirate kašu (ovaj dodatni korak sprečiće da se kakao zgrudva).
- Umutiti dok ne ostane nijedna grudvica, pa dodati u šerpicu sa mlekom, zajedno sa vanilom, cimetom, morskom solju i kokosovim puterom, ako ga koristite.
- Pomoću ručnog miksera miksajte smesu dok topla čokolada ne postane penasta pri vrhu.
- Rasporedite u dve šolje, prelijte šlagom i komadićima čokolade, pustite omiljenu seriju i uživajte!
Piše: Miona Todorović
Foto: Pinterest