13.6 C
Belgrade
15.6 C
Zagreb
8 C
Sarajevo
27.10.2021.

Zasladite ovaj oktobar zavodljivim krem bruleom sa aromatičnim pečenim kupinama!

IZDVAJAMO

 

Ukoliko bismo morali da izaberemo elegantan desert koji bismo poslužili gostima nakon večere, to bi svakako bio krem brule, a razloga za to je više nego dovoljno!

Svi uživaju u zabavnom lomljenju šećernog sloja ispod kojeg se krije najkremastija poslastica; može se napraviti nekoliko dana unapred, a kada dođe trenutak za posluženje, jednostavno se izvadi iz frižidera, pospe šećerom i karamelizuje. Ali najbolje od svega je to da se krem brule može prilagoditi na bezbroj načina dodavanjem različitih sastojaka osnovnom receptu!

 

 

Danas vam donosimo klasični recept za krem brule preliven sosom od zapečenih kupina, kardamoma i vanile čija će kombinacija ukusa i aroma oduševiti sve prisutne na vašoj sledećoj kućnoj zabavi! Ne zaboravite da pripremu krem brulea morate uvek da planirate unapred, budući da se priprema i peče oko sat vremena, a zatim mu je potrebno najmanje 30 minuta da se ohladi u frižideru.

 

 

SASTOJCI:

Za pečene kupine: 

  • 2 šolje smrznutih kupina
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 kašičice kardamoma u prahu
  • semenke iz ½ štapića vanile

Za krem brule: 

  • 2 šolje ohlađene slatke pavlake
  • 1/3 šolje kristal šećera
  • prstohvat kuhinjske soli
  • semenke iz ½ štapića vanile
  • 6 velikih žumanaca
  • 2 kašike šećera (za karamel preliv)

 

 

PRIPREMA:

  1. Zagrejte rernu na 230° C.
  2. Stavite kupine na pleh prekriven papirom za pečenje i pospite ih šećerom, kardamomom i semenkama vanile. Pecite u rerni 20 minuta, mešajući ih na polovini pečenja. Pre serviranja ohladite ih na sobnoj temperaturi.
  3. Za krem brule, podesite rešetku rerne u donji srednji položaj i zagrejte je na 150° C.
    Pomešajte 1 šolju slatke pavlake, šećera i soli u srednjoj šerpi; nožem sastružite semenke iz 1/2 štapića vanile u šerpu, potopite semenke vanile u smesu sa slatkom pavlakom i pustite da mešavina proključa na srednjoj vatri, povremeno mešajući da se šećer otopi.
  4. Sklonite posudu sa vatre i ostavite da odstoji 15 minuta kako bi se pomešali svi ukusi.
  5. U međuvremenu, na dno dublje velike tepsije rasporedite četiri posude za krem brule, a za to vreme zagrejte vodu dok ne proključa u kuvalu ili u šerpi.
  6. U šerpicu sa kremom koji ste kuvali dodajte preostalu slatku pavlaku kako bi se smesa ohladila.
  7. Žumance dobro umutite u velikoj činiji. Postepeno dodajte najpre oko 1/2 šolje kremaste smese u žumanca dok se ne sjedini; ponovite to isto sa preostalom polovinom kreme.
  8. Kroz cediljku sa finom mrežicom u čistu činiju procedite smesu kako biste odbacili grudvice.
  9. Ravnomerno rasporedite ovu smesu u posude za krem brule koje ste poređali u tepsiji za pečenje.
  10. Pažljivo sipajte ključalu vodu u tepsiju za pečenje vodeći računa da ne voda ne upadne u posude za krem brule. Voda bi trebalo da dostigne pola visine posuda krem brule.
  11. Pecite oko 30 do 35 minuta.
  12. Izvadite tepsiju na rešetku da se ohladi. Stavite posude sa krem bruleom na obloženu tepsiju, pokrijte plastičnom folijom i ostavite u frižideru da se ohladi, najmanje 4 sata pre posluženja.
  13. Pred posluženje otkrijte posude i ako se kondenzacija nakupila na kremu, postavite papirni ubrus na površinu kako bi upio vlagu.
  14. Svaku posudu pospite sa oko 1 kašičicom šećera i karamelizujte baklju i karamelizujte šećer.
  15. Na vrh karamelizovanog šećera dodajte pečene kupine sa kardamomom i vanilom.

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije