10.9 C
Belgrade
13.9 C
Zagreb
8 C
Sarajevo
27.10.2021.

Slavimo najlepše ukuse jeseni neodoljivom salatom sa jabukama i orasima!

IZDVAJAMO

 

Volimo jesen jer tada je priroda veoma darežljiva prema nama i donosi nam plodove zdravog voća i povrća koji nam jednostavno razbude maštu kada ih donesemo u svoju kuhinju.

 

 

Iako su dostupne tokom cele godine, jabuke svoj vrhunac dožvljavaju na jesen kada je njihov ukus drugačiji u odnosu na druga godišnja doba, budući da su tada najsvežije i najzdravije! Jabuke nam donose najlepše boje jeseni, ali i divne slatko-kisele ukuse, pa od njih često pravimo kolače, pite ili sokove! Kako je jesen i sezona oraha, a svi znamo da se ovaj orašasti plod savršeno slaže uz jabuke, poželeli smo da danas napravimo šarenu jesenju salatu od sočnih jabuka sa kandiranim orasima, kremastim feta sirom, osvežavajućom rukolom, hrskavim narom i slanom pršutom!

Ova salata je jednostavna, sprema se za svega 15 minuta, a kombinacija šarenih sastojaka neverovatnih tekstura ne samo da je preukusna već prelepo izgleda i na trpezarijskom stolu!

 

 

SASTOJCI: 

  • 30g sirovog oraha
  • 2 kašike semenki bundeve
  • 3 kašike javorovog sirupa
  • pola kašičice čilija u prahu
  • četvrtina kašičice mlevenog cimeta
  • krupna morska so
  • 100g tanko narezane pršute
  • 120g rukole
  • 2 sočne jabuke, tanko narezane
  • 1 avokado, isečen na kockice
  • bobice od jednog nara
  • 100g izmrvljenog feta sira

Preliv za salatu:

  • 80g ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 60g jabukovog sirćeta
  • 1 kašika dijon senfa
  • 2 kašičice meda ili javorovog sirupa
  • 1 kašika listova sveže majčine dušice
  • 2 kašičice sveže seckane žalfije
  • so i crni biber

 

 

PRIPREMA: 

  1. Zagrejte rernu na 180° C. Obložite pleh papirom za pečenje.
  2. Na pripremljeni pleh za pečenje pomešajte bacite orahe, semenke bundeve, javorovov sirum, čili u prahu i cimet. Rasporedite sve u jednom sloju. Listove pršute poređajte oko oraha.
  3. Ubacite pleh u rernu i pecite 10-15 minuta ili dok se orasi ne prepeku i pršuta ne postane hrskava. Orahe pospite morskom solju.
  4. U međuvremenu, u velikoj činiji za salatu pomešajte rukolu, jabuke, avokado i nar.
  5. Pripremite preliv tako što ćete pomešati sve sastojke u tegli sa poklopcem i dobro je promućkati. Dodajte još začina kako biste preliv prilagodili svom ukusu.
  6. Prelijte preko salate, mešajući sastojke da se lepo sjedine.
  7. Salatu pospite prepečenim orasima, pršutom i fetom.
  8. Poslužite i uživajte!

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije