29.1 C
Belgrade
28.5 C
Zagreb
22.7 C
Sarajevo
27.05.2022.

Pridružite nam se u obilasku najlepših biblioteka Evrope!

IZDVAJAMO

 

Svaka biblioteka je jedinstvena i lepa na svoj način, ali ništa ne može da zameni miris starih knjiga i istorije koja oživljava pred nama jednom kada kročimo u neku od evropskih biblioteka, starih i po nekoliko stotina godina!

Ove biblioteke poznate su po svojoj upečatljivoj arhitekturi, sofisticiranom enterijeru i milionima knjiga koje poseduju, a ukoliko ste strastveni čitalac, predlažemo vam da na sledećem putovanju kroz Evropu posetite neku od ovih veličanstvenih građevina!

 

Nacionalna biblioteka Finske

 

Smeštena na Univerzitetu u Helsinkiju, Nacionalna biblioteka Finske osnovana je 1640. godine i najveća je i najstarija bibliotečka zbirka u zemlji. Sa preko tri miliona knjiga i periodika, ova prelepa biblioteka podeljena je u dve zgrade – zgradu Fabiania i aneks Rotunde. Većina zbirke je uskladištena u podzemnom bunkeru od 57.600 kubnih metara ispod biblioteke. Biblioteka ima zasvođene plafone i klasičnu arhitekturu, stvarajući veličanstven i sanjiv prostor za ljubitelje knjiga.

 

Austrijska nacionalna biblioteka

 

Austrijska nacionalna biblioteka je najveća u zemlji, sa više od 12 miliona predmeta u različitim zbirkama. Kompleks biblioteke uključuje četiri muzeja, kao i više posebnih zbirki i arhiva. Osnovana 1368. godine kao Carska dvorska biblioteka, ova veličanstvena biblioteka ima dve venecijanske barokne sfere i nekoliko mermernih statua, zajedno sa prelepim plafonima u obliku kupole i zidovima ukrašenim freskama.

 

Gradska biblioteka Štutgart, Nemačka

 

Devetospratna gradska biblioteka u Štutgartu jedna je od najlepših biblioteka na planeti. Njen potpuno beli, minimalistički enterijer izaziva potpuno strahopoštovanje čineći je kulturnim centrom sa velikom fizičkom prisutnošću. Galerijska dvorana predstavlja petospratni prostor kvadratnog oblika koji je okružen omotom od knjiga. Unutrašnji spiralni dizajn sa čitalačkom galerijom i stazama osvetljen je prirodnim svetlom sa staklenog krova.

 

Trinity College biblioteka, Irska

 

Stara biblioteka u Dablinu koja oduzima dah osnovana je davne 1592. Neki od najpoznatijih irskih autora, poput Oskara Vajlda Džonatana Svifta, posećivali su ovu biblioteku za vreme svojih studija. Glavna atrakcija Stare biblioteke je dugčka soba, glavna odaja od preko 60 metara u kojoj se nalazi preko 200.000 najstarijih knjiga. U ovoj zgradi se takođe nalazi i Brajan Boru harfa koja je nacionalni simbol Irske!

 

Biblioteka Admont opatije, Austrija

 

Apsolutno zapanjujući prostor sa šarenim policama za knjige i prelepo oslikanim plafonima! Slikovita biblioteka opatije Admont jedna je od najvećih preostalih manastirskih biblioteka na planeti. Ova biblioteka, poznata po baroknoj arhitekturi, umetnosti i rukopisima, nudi nestvarnu atmosferu sa preko 70.000 izdanja. Sedam fresaka na plafonu koje su „prožete duhom prosvetiteljstva“ oslikao je Bartolomeo Altomonte između 1775. i 1776. godine.

 

Biblioteka Joanina, Univerzitet u Koimbri, Portugal

 

Smeštena u sklpou istorijskog centra Univerziteta u Koimbri, Biblioteca Joanina je barokna biblioteka izgrađena u 18. veku za vreme vladavine portugalskog kralja Jovana V. Prelepi enterijer sastoji se od tri velike prostorije odvojene lukovima koje krase neke od najlepših umetničkih dela u zemlji i broji preko 250.000 knjiga. Ona je ujedno i nacionalni spomenik od neprocenjive istorijske važnosti i kao takva jedna je od glavnih turističkih atrakcija.

 

Barokna biblioteka, Češka Republika

 

Ovaj prelepi istorijski kompleks i nacionalna biblioteka Češke ukrašen je veličanstvenim plafonskim freskama koje oslikavaju motive obrazovanja. Unutrašnjost zgrade pretrpela je mala oštećenja od 18. veka, kada je otvorena u sklopu jezuitskog univerziteta. Uz impresivnu zbirku knjiga, u biblioteci postoji i izuzetna kolekcija globusa.

 

Biblioteka do Convento de Mafra, Portugal

 

Smeštena u najvećoj i najprestižnijoj prostoriji u palati Mafra, Biblioteca do Convento de Mafra jedna je od najvažnijih prosvetiteljskih biblioteka u Evropi. Ova monumentalna barokna i neoklasična manastirska palata ima velike drvene police sa knjigama u rokoko stilu i sadrži čak 36.000 beležnica u kožnom povezu iz 14. do 19. veka.

 

Nacionalna biblioteka Francuske

 

Ova biblioteka, koja se nalazi u Parizu, može se pohvaliti zbirkom knjiga koje su nekada bile u vlasništvu Genevieve opatije, jedne od najvećih i najstarijih opatija u Parizu. Biblioteka je izgrađena sredinom 19. veka, i ima gvozdeni krov koji podseća na železničke zgrade. Biblioteka se prostire na pet lokacija širom grada i jedna je od najvećih biblioteka na svetu.

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije