Verovatno su mnogi od vas već imali priliku da uživaju u jagodama umočenim u čokoladu jer retko ko može odoleti toj brzoj letnjoj poslastici! Ali da li ste ikada probali smokve umočene u tamnu čokoladu?
Za razliku od jagoda, zrele smokve su veoma mekane i samim tim savršeno voće za umakanje u čokoladu, jer jednom kada se čokolada ohladi, ne lomi se i ne pada svaki put kada ih zagrizete.
Ove smokve umočene u tamnu čokoladu najlakši su sezonski desert koji jednostavno morate isprobati, a još kada preko njih pospete krupnu morsku so dobijate savršene sofisticirane zalogaje u kojima možete uživati bez griže savesti! Suptilna slatkoća smokvi dobro se slaže sa blago gorkom tamnom čokoladom i morskom soli koja pomaže da se spoje svi ukusi, posebno pojačavajući aromu tamne čokolade.
I zato sledeći put kada vidite smokve na pijaci ili u svojoj lokalnoj prodavnici, zgrabite gomilu i napravite ovaj jednostavan desert u kojem će svi uživati, čak i oni koji nisu ljubitelji smokvi, a posebno vegani i osobe koje izbegavaju gluten u svojoj ishrani! Predlažemo vam da smokve sa tamnom čokoladom i morskom soli poslužite na vašoj sledećoj zabavi, uz crveno vino!
SASTOJCI:
- 12 krupnijih smokvi, opranih i isečenih na pola po dužini
- 150g otopljene tamne čokolade (70% kakaa)
- krupna morska so
PRIPREMA:
- Operite smokve i prepolovite ih po dužini.
- Otopite tamnu čokoladu u mikrotalasnoj ili u nelepljivoj posudi na šporetu.
- Polovinu smokve umočite u čokoladu i stavite na poslužavnik obložen papirom za pečenje.
- Pospite morskom solju i stavite u frižider na 30 minuta da se čokolada stegne.
- Uživajte odmah ili čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru 3-4 dana.
Piše: Miona Todorović
Foto: Pinterest