21.8 C
Belgrade
15.9 C
Zagreb
18 C
Sarajevo
17.09.2021.

Pica sa smokvama i kozjim sirom je gastronomski praznik za sva čula!

IZDVAJAMO

 

Slatka, sočna i zrela, sa paletom bogatih nijansi koje nagoveštavaju predstojeće godišnje doba, smokva predstavlja savršenu voćku poznog leta! Uparena sa kontrastnim ukusima poput jakog sira i karamelizovanog luka, ova neobična voćka oživljava svoje delikatne arome i ukuse!

 

 

Nakon smokva martinija, danas smo poželeli da uživamo u smokvama na hrskavom testu, sa kozjim sirom, balzamiko sirćetom, ruzmarinom i karamelizovanim lukom! Smokve i balzamiko su naizgled neobična ali sjajna kombinacija, budući da je oštrina sirćeta u ravnoteži sa slatkoćom smokvi. Karamelizovani luk, med i ruzmarin takođe se pridružuju ovoj zabavi kako bi stvorili sos sa intenzivnim ukusom koji će razbuditi sva vaša čula ukusa!

 

 

SASTOJCI:

  • 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 1 crni luk srednje veličine, tanko narezan
  • 500g svežih zrelih smokava, isečenih na 6 četvrtina (ostatak ostavite za toping)
  • 1 kašika mlevenog svežeg ruzmarina
  • 80ml balzamiko sirćeta
  • 2 kašike meda
  • so i sveže mleveni biber
  • Testo za picu, kupljeno u prodavnici ili domaće
  • 120g starog kozjeg sira, narendanog
  • 50g svežeg kozjeg sira, izmrvljenog
  • 1 šolja sveže rukole

 

 

PRIPREMA:

  1. Ako koristite kupljeno smrznuto testo za picu, odmrznite ga prema uputstvima na pakovanju. Zagrejte rernu na 250°C.
  2. Zagrejte maslinovo ulje u velikoj šerpi na srednjoj temperaturi. Dodajte luk i prstohvat soli i bibera i propržite, povremeno mešajući, dok luk ne omekša i počne da se karamelizuje – oko 5 minuta. 
  3. Dodajte isečene smokve i mleveni ruzmarin i mešajte još minut, dodajući još maslinovog ulja u tiganj ukoliko vam se čini da je smeša suva. 
  4. Dodajte balzamiko sirće i med, pa kuvajte oko 5 minuta dok sirće ne ispari, a luk i smokve ne pretvore u gusti sos. Dodajte još soli i bibera po ukusu. Uklonite sos sa vatre i ostavite sa strane.
  5. U međuvremenu, na dobro pobrašnjenoj površini, razvucite testo za picu i prebacite na pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Sos od balzamika i smokvi rasporedite po pripremljenom testu za picu. Po njemu pospite iseckani sir, ravnomerno rasporedite preostalje polovine smokava na sir, pa preko pospite sveži kozji sir i još malo ruzmarina. 
  7. Peći 10-15 minuta dok kora lepo ne porumeni, a sir se istopi i dobije zlatnu boju.
  8. Izvadite iz rerne, pospite svežom rukolom, uz malo maslinovog ulja i prstohvatom morske soli.
  9. Isecite i poslužite toplu!

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije