Slatka, sočna i zrela, sa paletom bogatih nijansi koje nagoveštavaju predstojeće godišnje doba, smokva predstavlja savršenu voćku poznog leta! Uparena sa kontrastnim ukusima poput jakog sira i karamelizovanog luka, ova neobična voćka oživljava svoje delikatne arome i ukuse!
Nakon smokva martinija, danas smo poželeli da uživamo u smokvama na hrskavom testu, sa kozjim sirom, balzamiko sirćetom, ruzmarinom i karamelizovanim lukom! Smokve i balzamiko su naizgled neobična ali sjajna kombinacija, budući da je oštrina sirćeta u ravnoteži sa slatkoćom smokvi. Karamelizovani luk, med i ruzmarin takođe se pridružuju ovoj zabavi kako bi stvorili sos sa intenzivnim ukusom koji će razbuditi sva vaša čula ukusa!
SASTOJCI:
- 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1 crni luk srednje veličine, tanko narezan
- 500g svežih zrelih smokava, isečenih na 6 četvrtina (ostatak ostavite za toping)
- 1 kašika mlevenog svežeg ruzmarina
- 80ml balzamiko sirćeta
- 2 kašike meda
- so i sveže mleveni biber
- Testo za picu, kupljeno u prodavnici ili domaće
- 120g starog kozjeg sira, narendanog
- 50g svežeg kozjeg sira, izmrvljenog
- 1 šolja sveže rukole
PRIPREMA:
- Ako koristite kupljeno smrznuto testo za picu, odmrznite ga prema uputstvima na pakovanju. Zagrejte rernu na 250°C.
- Zagrejte maslinovo ulje u velikoj šerpi na srednjoj temperaturi. Dodajte luk i prstohvat soli i bibera i propržite, povremeno mešajući, dok luk ne omekša i počne da se karamelizuje – oko 5 minuta.
- Dodajte isečene smokve i mleveni ruzmarin i mešajte još minut, dodajući još maslinovog ulja u tiganj ukoliko vam se čini da je smeša suva.
- Dodajte balzamiko sirće i med, pa kuvajte oko 5 minuta dok sirće ne ispari, a luk i smokve ne pretvore u gusti sos. Dodajte još soli i bibera po ukusu. Uklonite sos sa vatre i ostavite sa strane.
- U međuvremenu, na dobro pobrašnjenoj površini, razvucite testo za picu i prebacite na pleh obložen papirom za pečenje.
- Sos od balzamika i smokvi rasporedite po pripremljenom testu za picu. Po njemu pospite iseckani sir, ravnomerno rasporedite preostalje polovine smokava na sir, pa preko pospite sveži kozji sir i još malo ruzmarina.
- Peći 10-15 minuta dok kora lepo ne porumeni, a sir se istopi i dobije zlatnu boju.
- Izvadite iz rerne, pospite svežom rukolom, uz malo maslinovog ulja i prstohvatom morske soli.
- Isecite i poslužite toplu!
Piše: Miona Todorović
Foto: Pinterest