21.8 C
Belgrade
15.9 C
Zagreb
18 C
Sarajevo
17.09.2021.

Probajte da odolite ovoj lepršavoj Pavlova torti sa breskvama!

IZDVAJAMO

 

Kako je vreme da se polako oprostimo od sezone breskvi, poželeli smo da još malo uživamo njenim slatkim i sočnim ukusima i obradujemo vas receptom za neverovatno lagani dezert sa breskvama koji se topi u ustima! 

 

 

Breskve i slatka pavlaka jedna su od omijenih kombinacija ukusa svih vremena. Lagani, kremasti šlag savršeno je upotpunjen sočnim, kiselkasto-slatkim ukusom breskve! A kada na sve to dodamo hrskavu Pavlova koru od belanaca, ova kombinbacija postaje još superiornija. Pavlova torta sa breskvama je laka za pripremu, a sastojke koji su vam za nju potrebni verovatno već imate u svojoj kuhinji!

 

 

 

SASTOJCI:

  • 6 belanaca, na sobnoj temperaturi
  • 300g kristal šećera
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 1/2 kašičice sode bikarbone

Za Fil:

  • 350g slatke pavlake
  • 30g šećera u prahu
  • 2 zrele breskve, tanko narezane
  • 100g džema od breskve

 

 

PRIPREMA:

  1. Zagrejte rernu na 120° C i postavite rešetku za pečenje na najnižu policu rerne.
  2. Na papiru za pečenje olovkom nacrtajte okvir kalupa za tortu od 20 cm i stavite ga na poslužavnik za kolače. Ostavite po strani.
  3. Mikserom umutite belanca na maloj brzini dok se ne formiraju penasti i mali mehurići. Nastavite sa mućenjem, postepeno povećavajući brzinu na srednju, mutite dok sneg od belanaca ne dobije meke vrhove.
  4. U malim količinama postepeno dodajte šećer u prahu, so i sodu bikarbonu dok se ne formiraju čvrsti vrhovi i šećer se skoro potpuno rastvori.
  5. Dodajte ekstrakt vanile. Mutite velikom brzinom 4-5 minuta dok vrhovi ne postanu čvrsti i bez granula šećera.
  6. Kašikom belanca prebacite u kalup na papir za pečenje i pomoću spatule za tortu oblikujte belanca u visoki disk u krugu od 20 cm koji ste prethodno ocrtali na papiru.
  7. Napravite blagi otvor u sredini belanaca, poput gnezda.
  8. Pecite u rerni 1 sat, a zatim isključite rernu, malo otvorite vrata rerne i ostavite koru za Pavlova tortu da odstoji još jedan sat u rerni.Na taj način kora će se potpuno osušiti. Nakon sat vremena izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki.
  9. Dok se Pavlova hladi, umutite fil! Mikserom umutite slatku pavlaku i šećer u prahu dok se ne formiraju meki vrhovi. Šlagom premažite koru.
  10. Breskve tanko isecite i stavite na šlag. Ako koristite džem od breskve, stavite ga prvo u mikrotalasnu pećnicu na 30 sekundi da se zagreju pre nego što prelijte Pavlova tortu.
  11. Ukrasite štapićima od vanile, isecite tortu na veće kriške i poslužite!

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije