Kako je vreme da se polako oprostimo od sezone breskvi, poÅŸeleli smo da joÅ¡ malo uÅŸivamo njenim slatkim i soÄnim ukusima i obradujemo vas receptom za neverovatno lagani dezert sa breskvama koji se topi u ustima!Â
Breskve i slatka pavlaka jedna su od omijenih kombinacija ukusa svih vremena. Lagani, kremasti Å¡lag savrÅ¡eno je upotpunjen soÄnim, kiselkasto-slatkim ukusom breskve! A kada na sve to dodamo hrskavu Pavlova koru od belanaca, ova kombinbacija postaje joÅ¡ superiornija. Pavlova torta sa breskvama je laka za pripremu, a sastojke koji su vam za nju potrebni verovatno veÄ imate u svojoj kuhinji!
SASTOJCI:
- 6 belanaca, na sobnoj temperaturi
- 300g kristal Å¡ecÌera
- 2 kaÅ¡iÄice ekstrakta vanile
- 1/4 kaÅ¡iÄice soli
- 1 1/2 kaÅ¡iÄice sode bikarbone
Za Fil:
- 350g slatke pavlake
- 30g Å¡ecÌera u prahu
- 2 zrele breskve, tanko narezane
- 100g dÅŸema od breskve
PRIPREMA:
- Zagrejte rernu na 120° C i postavite reÅ¡etku za peÄenje na najniÅŸu policu rerne.
- Na papiru za peÄenje olovkom nacrtajte okvir kalupa za tortu od 20 cm i stavite ga na posluÅŸavnik za kolaÄe. Ostavite po strani.
- Mikserom umutite belanca na maloj brzini dok se ne formiraju penasti i mali mehuricÌi. Nastavite sa mucÌenjem, postepeno povecÌavajucÌi brzinu na srednju, mutite dok sneg od belanaca ne dobije meke vrhove.
- U malim koliÄinama postepeno dodajte Å¡ecÌer u prahu, so i sodu bikarbonu dok se ne formiraju Ävrsti vrhovi i Å¡ecÌer se skoro potpuno rastvori.
- Dodajte ekstrakt vanile. Mutite velikom brzinom 4-5 minuta dok vrhovi ne postanu Ävrsti i bez granula Å¡ecÌera.
- KaÅ¡ikom belanca prebacite u kalup na papir za peÄenje i pomocÌu spatule za tortu oblikujte belanca u visoki disk u krugu od 20 cm koji ste prethodno ocrtali na papiru.
- Napravite blagi otvor u sredini belanaca, poput gnezda.
- Pecite u rerni 1 sat, a zatim iskljuÄite rernu, malo otvorite vrata rerne i ostavite koru za Pavlova tortu da odstoji joÅ¡ jedan sat u rerni.Na taj naÄin kora cÌe se potpuno osuÅ¡iti. Nakon sat vremena izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi na reÅ¡etki.
- Dok se Pavlova hladi, umutite fil! Mikserom umutite slatku pavlaku i Å¡ecÌer u prahu dok se ne formiraju meki vrhovi. Å lagom premaÅŸite koru.
- Breskve tanko isecite i stavite na Å¡lag. Ako koristite dÅŸem od breskve, stavite ga prvo u mikrotalasnu pecÌnicu na 30 sekundi da se zagreju pre nego Å¡to prelijte Pavlova tortu.
- Ukrasite Å¡tapiÄima od vanile, isecite tortu na veÄe kriÅ¡ke i posluÅŸite!
PiÅ¡e: Miona TodoroviÄ
Foto: Pinterest