Kako je vreme da se polako oprostimo od sezone breskvi, poželeli smo da još malo uživamo njenim slatkim i sočnim ukusima i obradujemo vas receptom za neverovatno lagani dezert sa breskvama koji se topi u ustima!
Breskve i slatka pavlaka jedna su od omijenih kombinacija ukusa svih vremena. Lagani, kremasti šlag savršeno je upotpunjen sočnim, kiselkasto-slatkim ukusom breskve! A kada na sve to dodamo hrskavu Pavlova koru od belanaca, ova kombinbacija postaje još superiornija. Pavlova torta sa breskvama je laka za pripremu, a sastojke koji su vam za nju potrebni verovatno već imate u svojoj kuhinji!
SASTOJCI:
- 6 belanaca, na sobnoj temperaturi
- 300g kristal šećera
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 1/4 kašičice soli
- 1 1/2 kašičice sode bikarbone
Za Fil:
- 350g slatke pavlake
- 30g šećera u prahu
- 2 zrele breskve, tanko narezane
- 100g džema od breskve
PRIPREMA:
- Zagrejte rernu na 120° C i postavite rešetku za pečenje na najnižu policu rerne.
- Na papiru za pečenje olovkom nacrtajte okvir kalupa za tortu od 20 cm i stavite ga na poslužavnik za kolače. Ostavite po strani.
- Mikserom umutite belanca na maloj brzini dok se ne formiraju penasti i mali mehurići. Nastavite sa mućenjem, postepeno povećavajući brzinu na srednju, mutite dok sneg od belanaca ne dobije meke vrhove.
- U malim količinama postepeno dodajte šećer u prahu, so i sodu bikarbonu dok se ne formiraju čvrsti vrhovi i šećer se skoro potpuno rastvori.
- Dodajte ekstrakt vanile. Mutite velikom brzinom 4-5 minuta dok vrhovi ne postanu čvrsti i bez granula šećera.
- Kašikom belanca prebacite u kalup na papir za pečenje i pomoću spatule za tortu oblikujte belanca u visoki disk u krugu od 20 cm koji ste prethodno ocrtali na papiru.
- Napravite blagi otvor u sredini belanaca, poput gnezda.
- Pecite u rerni 1 sat, a zatim isključite rernu, malo otvorite vrata rerne i ostavite koru za Pavlova tortu da odstoji još jedan sat u rerni.Na taj način kora će se potpuno osušiti. Nakon sat vremena izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki.
- Dok se Pavlova hladi, umutite fil! Mikserom umutite slatku pavlaku i šećer u prahu dok se ne formiraju meki vrhovi. Šlagom premažite koru.
- Breskve tanko isecite i stavite na šlag. Ako koristite džem od breskve, stavite ga prvo u mikrotalasnu pećnicu na 30 sekundi da se zagreju pre nego što prelijte Pavlova tortu.
- Ukrasite štapićima od vanile, isecite tortu na veće kriške i poslužite!
Piše: Miona Todorović
Foto: Pinterest