21.8 C
Belgrade
15.9 C
Zagreb
18 C
Sarajevo
17.09.2021.

Ovaj nežni desert od borovnica je istinska oda avgustovskom letu!

IZDVAJAMO

 

Avgust je! Leto je! Vreme je za tortu!

Tri sloja lagane vazdušaste kore sa limunom i borovnicama bogato nafilovana maskarpone kremom sa borovnicama čine savršenu tortu za sva vaša mala i velika avgustovska slavlja!

Svaki zalogaj ove torte ispunjen je svežim bobicama, notama limuna, slatkom vanilom i najnežnijim kremom. Ova savršena poslastica puna bobičastog voća, iako kompleksnog izgleda, jednostavnija je za pripremu nego što mislite!

 

 

Ono što je sjajno u vezi ove torte od borovnica je to što ne zahteva poseban trud oko dekoracije, a njen kovitlasti i nedovršen izgled je upravo ono što je čini tako savršenom! Jednom kada je sastavite i napravite ove raskošne slojeve, ukrasite je svežim borovnicama i jestivim cvećem i poslužite je u velikom stilu!

 

 

SASTOJCI:

  • 220 g rastopljenog kokosovog ulja ili neslanog putera
  • 100 g grčkog jogurta
  • 3 velika jaja, na sobnoj temperaturi
  • 300 g šećera u prahu
  • 55 g smeđeg šećera
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 240 g mlaćenice
  • 120 ml svežeg limunovog soka
  • 1 kašika limunove korice
  • 500 g + 1 kašika univerzalnog brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • 350 g domaćeg džema od borovnica
  • 300 g svežih ili smrznutih borovnica

Fil od borovnice

  • 3 štapića slanog putera, na sobnoj temperaturi
  • 120 g maskarpone sira ili krem sira, na sobnoj temperaturi
  • 350 g šećera u prahu
  • 4 kašike domaćeg džema od borovnica

 

 

  1. Zagrejte rernu na 180°C. Podmažite 3 okrugla kalupa za tortu, obložite ih papirom za pečenje, a zatim premažite puterom.
  2. U dubokoj činiji mikserom umutite kokosovo ulje, jogurt, jaja, šećer, smeđi šećer, vanilu, mlaćenicu, sok i koricu od limuna. Dodajte 300g brašna, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Miksajte dok se sve ne sjedini.
  3. Sipajte borovnice sa preostalom 1 kašikom brašna i umešajte ih u testo. Dodajte džem od borovnica tako da se vide ljubičasti tragovi, ali ga nemojte u potpunosti pomešati sa testom.
  4. Rasporedite testo u 3 kalupa i pecite 30-35 minuta.
  5. Izvadite pečene kore i ostavite da se ohlade pet minuta, a zatim nožem pažljivo odvojte ivice kora od kalupa i postavite kore na rešetku. Pre filovanja poklopite kore i ostavite ih da se potpuno ohlade.
  6. Da biste napravili fil, u činiji pomešajte puter, maskarpone sir i šećer u prahu. Umutite puter i šećer u prahu zajedno dok puter ne postane svetao i penast.
  7. Rasporedite krem u 3 činije. Pomešajte 1-2 kašike džema u prvu činiju, a zatim 2-3 kašike džema u drugu činiju, a treću posudu ostavite bez džema.
  8. Za sastavljanje torte jedan sloj kora postavite na stalak za kolače. Premažite kolač najtamnijim filom. Dodajte drugi sloj kora i premažite filom svetlije boje. Dodajte poslednji sloj kora i premažite belim filom. Lagano premažite tortu spolja, mešajući različite nijanse fila tako da torta ne izgleda “savršeno”.
  9.  Ostavite u frižideru 30 minuta da se ohladi.
  10. Ukrasite je svežim borovnicama i jestivim cvećem (po želji) i poslužite! 
  11. Poslužite uz čašu rashlađenog dezertniog vina i uživajte!

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije