Avgust je! Leto je! Vreme je za tortu!
Tri sloja lagane vazdušaste kore sa limunom i borovnicama bogato nafilovana maskarpone kremom sa borovnicama čine savršenu tortu za sva vaša mala i velika avgustovska slavlja!
Svaki zalogaj ove torte ispunjen je svežim bobicama, notama limuna, slatkom vanilom i najnežnijim kremom. Ova savršena poslastica puna bobičastog voća, iako kompleksnog izgleda, jednostavnija je za pripremu nego što mislite!
Ono što je sjajno u vezi ove torte od borovnica je to što ne zahteva poseban trud oko dekoracije, a njen kovitlasti i nedovršen izgled je upravo ono što je čini tako savršenom! Jednom kada je sastavite i napravite ove raskošne slojeve, ukrasite je svežim borovnicama i jestivim cvećem i poslužite je u velikom stilu!
SASTOJCI:
- 220 g rastopljenog kokosovog ulja ili neslanog putera
- 100 g grčkog jogurta
- 3 velika jaja, na sobnoj temperaturi
- 300 g šećera u prahu
- 55 g smeđeg šećera
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 240 g mlaćenice
- 120 ml svežeg limunovog soka
- 1 kašika limunove korice
- 500 g + 1 kašika univerzalnog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 350 g domaćeg džema od borovnica
- 300 g svežih ili smrznutih borovnica
Fil od borovnice
- 3 štapića slanog putera, na sobnoj temperaturi
- 120 g maskarpone sira ili krem sira, na sobnoj temperaturi
- 350 g šećera u prahu
- 4 kašike domaćeg džema od borovnica
- Zagrejte rernu na 180°C. Podmažite 3 okrugla kalupa za tortu, obložite ih papirom za pečenje, a zatim premažite puterom.
- U dubokoj činiji mikserom umutite kokosovo ulje, jogurt, jaja, šećer, smeđi šećer, vanilu, mlaćenicu, sok i koricu od limuna. Dodajte 300g brašna, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Miksajte dok se sve ne sjedini.
- Sipajte borovnice sa preostalom 1 kašikom brašna i umešajte ih u testo. Dodajte džem od borovnica tako da se vide ljubičasti tragovi, ali ga nemojte u potpunosti pomešati sa testom.
- Rasporedite testo u 3 kalupa i pecite 30-35 minuta.
- Izvadite pečene kore i ostavite da se ohlade pet minuta, a zatim nožem pažljivo odvojte ivice kora od kalupa i postavite kore na rešetku. Pre filovanja poklopite kore i ostavite ih da se potpuno ohlade.
- Da biste napravili fil, u činiji pomešajte puter, maskarpone sir i šećer u prahu. Umutite puter i šećer u prahu zajedno dok puter ne postane svetao i penast.
- Rasporedite krem u 3 činije. Pomešajte 1-2 kašike džema u prvu činiju, a zatim 2-3 kašike džema u drugu činiju, a treću posudu ostavite bez džema.
- Za sastavljanje torte jedan sloj kora postavite na stalak za kolače. Premažite kolač najtamnijim filom. Dodajte drugi sloj kora i premažite filom svetlije boje. Dodajte poslednji sloj kora i premažite belim filom. Lagano premažite tortu spolja, mešajući različite nijanse fila tako da torta ne izgleda “savršeno”.
- Ostavite u frižideru 30 minuta da se ohladi.
- Ukrasite je svežim borovnicama i jestivim cvećem (po želji) i poslužite!
- Poslužite uz čašu rashlađenog dezertniog vina i uživajte!
Piše: Miona Todorović
Foto: Pinterest