13 C
Belgrade
7.3 C
Zagreb
13.8 C
Sarajevo
10.12.2022.

Ova umetnica delikatan porcelan pretvara u vaze neobičnog i sofisticiranog oblika!

IZDVAJAMO

 

U svom studiju na obali Safoka u Engleskoj, keramičarka Sophie Cook vaja najfinije porcelanske posude elegantnog dizajna izrađene u prelepoj paleti boja. Budući da je svaki porcelanski komad kolekcionarski san, teško je odlučiti se samo za jednu vazu ili posudu sa potpisom ove umetnice.

 

 

Sophie Cook je svoju dvadesetogodišnju karijeru provela ovladavajući umetnošću formiranja porcelana sa ciljem stvaranja prefinjenog obrasca čistih boja i savršenih oblika, a elegantne porcelanske posude su upravo dokaz njene umetničke misije. Tokom godina Sophie je razvila oblike boca, čaura i suza, kojima se njeni klijenti dive zbog mekih i skulpturalnih obrisa.

 

 

Svi dizajni imaju karakterističnu izduženu ili ovalnu formu, vitak vrat i maleni otvor i dolaze u paleti boja koja obuhvata čitav spektar, često inspirisan pejzažom koji okružuje njen studio. Elegantne posude imaju glatku spoljašnjost premazanu mat i sjajnom glazurom od nežno plave i pastelno roze, preko citrusnih nijansi, suptilnih neutralnih i zemljanih tonova, pa sve do duboko ljubičastih i petrolejsko plavih glazura.

 

 

Svaki komad je izazov za napraviti, jer je porcelan veoma fluidan medij na točku. Sophie izrađuje četiri komada dnevno koji se osuše dva dana, a potom isklesavaju kako bi se dobio željeni oblik. Nakon bojenja, porcelan se suši nedelju dana, što ovaj proces izrade čini veoma delikatnim. Komadi se razlikuju po visini i širini i dizajnirani su za prikazivanje u grupama poput „trodimenzionalne mrtve prirode“.

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Sophie Cook

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije