21.8 C
Belgrade
15.9 C
Zagreb
18 C
Sarajevo
17.09.2021.

Poslužite osvežavajuću Caprese salatu o kojoj će svi pričati!

IZDVAJAMO

 

Ovog leta odlučili smo da prigrlimo sezonu breskvi kao nikada do sada tako što  tražimo nove načine da ih konzumiramo u svim oblicima i ukusima! Od slatkih kolača i tartova do slanih ražnjića i osvežavajućih salata!

 

 

Danas na meniju imamo jednostavnu obrok salatu koja je podjednako savršena kao lagana letnja večera ili prilog glavnom jelu koju ćete jedva čekati da poslužite prijateljima na sledećem okupljanju! Ova lagana i živopisna varijanta Caprese salate bogata je grilovanim breskvama, čeri paradajzom, bosiljkom i kremastim burata sirom, savršena za leto u punom jeku!

 

 

Ono što ćete želeti je da odaberete savršeno zrele breskve, sočan i sladak paradajz budući da su ta dva sastojka srce ove salate odakle potiču najlepši ukusi! Iako vam na prvi pogled može delovati komplikovana za pripremu, obećavamo da je ova salata vredna svakog koraka. Lepota ove salate je i u tome što duže breskve i paradajz stoje u marinadi, to je bolji ukus.

 

 

Ova salata je odlična za letnje zabave – toliko dobra da će, jednom kada je probaju, vaši gosti pričati o njoj čitavo leto!

 

 

SASTOJCI:

Prepečena tortilja sa belim lukom

  • 3 tanke tortilje, iscepkane na veće komade
  • 2 kašike slanog putera
  • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 2-3 čena belog luka, mleveni ili rendani
  • 1 kašika susama
  • so

Salata

  • 3 zrele breskve, isečene na kriške
  • 300g čeri paradajza, prepolovljenog ukoliko je veliki
  • 25 g listova svežeg bosiljka
  • 100g pršute
  • 3 kuglice burrata sira

Marinada

  • 50 g ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 2 kašike belog vinskog sirćeta
  • 2 kašičice meda
  • 1 prstohvat tucane crvene paprike (ili po ukusu)
  • so i crni biber (po ukusu)
  • 6g svežeg bosiljka, iseckanog

 

 

PRIPREMA:

  1. Zagrejte rernu na 200°C.  Na veliki pleh za pečenje poređajte iscepkane komadiće tortilje i ravnomerno ih premažite mešavinom putera, maslinovog ulja, belog luka, susama i soli. Ubacite u rernu i pecite 12-15 minuta, dok ne postanu mirišljave i prepečene.
  2. Zagrejte roštilj ili gril tiganj na srednjoj temperaturi i premažite uljem. Polovinu isečenih breskvi pecite na roštilju 2-3 minuta sa obe strane ili dok se ne pojave crni tragovi. Na veliku tepsiju poređajte breskve sa roštilja, preostale sirove breskve, paradajz, bosiljak i pršutu.
  3. U staklenoj tegli pomešajte sve sastojke za marinadu i promućkajte da se lepo sjedine.
  4. Prelijte marinadu preko salate, nežno mešajući da je lepo upije.
  5. Za serviranje pored salate dodajte prepečene komadiće tortilje na tanjir. Izlomite burrata sir preko salate i prelijte preostalom marinadom, solju i biberom po želji!

Uživajte!

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije