Iako nismo ljubitelji pečenja tokom leta, tart recepti su nešto čemu jednostavno ne možemo da odolimo! Volimo ih pre svega jer su lagani i brzi za pripremu – na kupljeno listnato testo samo poređamo sastojke i ubacimo u rernu!
Kako je vreme ovih dana nešto prijatnije, odlučili smo da danas ipak uključimo rernu i isprobamo recept za slani tart sa karamelizovanim lukom, čeri paradajzom, sirom i svežim začinima koji će učiniti da vaša kuhinja zamiriše na najlepše mirise mediteranske kuhinje!
Znaćete da je tart gotov kada lisnato testo dobije zlatno-braon boju, a paradajz popuca, postajući sladak, sočan i ukusan. Ovaj slani tart savršen je kao letnje predjelo za sledeće druženje sa prijateljima ili lagana večera uz salatu koju možete pripremiti kad god poželite!
SASTOJCI:
- 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1 luk, tanko isečen
- 1 kašičica meda
- so i crni biber
- 1 čen belog luka, mleveni ili izrendani
- 2 kašike listova sveže majčine dušice, plus još za serviranje
- 120g krupno iseckanog čedar sira
- 20g iseckanog tilistera ili gaude
- 1 list smrznutog lisnatog testa, odmrznuto
- 300g čeri paradajza
- 2 kašike balzamiko sirćeta
- 6g svežeg bosiljka, iseckanog
- 1 prstohvat tucane paprike
- 1 jaje, za premazivanje testa
- susam, crni susam, mak, za posipanje
- sveži seckani vlašac
PRIPREMA:
1. Zagrejte rernu na 220° C. Obložite pleh papirom za pečenje.
2. Zagrejte 1 kašiku maslinovog ulja u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Kada se ulje ugreje dodajte luk i med i kuvajte 5 minuta, povremeno mešajući dok ne omekša. Začinite solju i biberom i nastavite da kuvate još 5-10 minuta ili dok luk ne porumeni i ne postane karamelizovan. Dodajte beli luk i majčinu dušicu, kuvajte još minut. Sklonite sa vatre.
3. U činiji pomešajte preostalu 1 kašiku maslinovog ulja, paradajz, balzamiko sirće, bosiljak, tucanu crvenu papriku i prstohvat soli i bibera.
4. Postavite pecivo ravno na čistu, pobrašnjenu površinu. Nežno razvucite listove i isecite svaki list na 4 kvadrata i stavite na pripremljeni pleh za pečenje. Ravnomerno prelijte svaki kvadrat lukom, ostavljajući obod od pola centimetra. Dodajte obe vrste sira, a zatim čeri paradajz utiskujući ga u sir i testo.
5. Preklopite ivice peciva ka unutra kako biste ogradili paradajz. Ivice peciva premažite umućenim jajetom i pospite susamom i makom. Ubacite u rernu i pecite 20-25 minuta ili dok pecivo ne porumeni i paradajz ne pukne. Posuti svežom majčinom dušicom i vlascem.
Piše: Miona Todorović
Foto: Pinterest