27.9 C
Belgrade
22 C
Zagreb
21.6 C
Sarajevo
29.07.2021.

Ovaj slani tart sa karamelizovanim lukom i paradajzom učiniće da vaša kuhinja zamiriše na magični Mediteran!

IZDVAJAMO

 

Iako nismo ljubitelji pečenja tokom leta, tart recepti su nešto čemu jednostavno ne možemo da odolimo! Volimo ih pre svega jer su lagani i brzi za pripremu – na kupljeno listnato testo samo poređamo sastojke i ubacimo u rernu!

Kako je vreme ovih dana nešto prijatnije, odlučili smo da danas ipak uključimo rernu i isprobamo recept za slani tart sa karamelizovanim lukom, čeri paradajzom, sirom i svežim začinima koji će učiniti da vaša kuhinja zamiriše na najlepše mirise mediteranske kuhinje!

 

 

Znaćete da je tart gotov kada lisnato testo dobije zlatno-braon boju, a paradajz popuca, postajući sladak, sočan i ukusan. Ovaj slani tart savršen je kao letnje predjelo za sledeće druženje sa prijateljima ili lagana večera uz salatu koju možete pripremiti kad god poželite!

 

SASTOJCI:

  • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 1 luk, tanko isečen
  • 1 kašičica meda
  • so i crni biber
  • 1 čen belog luka, mleveni ili izrendani
  • 2 kašike listova sveže majčine dušice, plus još za serviranje
  • 120g krupno iseckanog čedar sira
  • 20g iseckanog tilistera ili gaude
  • 1 list smrznutog lisnatog testa, odmrznuto
  • 300g čeri paradajza
  • 2 kašike balzamiko sirćeta
  • 6g svežeg bosiljka, iseckanog
  • 1 prstohvat tucane paprike
  • 1 jaje, za premazivanje testa
  • susam, crni susam, mak, za posipanje
  • sveži seckani vlašac

 

 

PRIPREMA:

1. Zagrejte rernu na 220° C. Obložite pleh papirom za pečenje.

2. Zagrejte 1 kašiku maslinovog ulja u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Kada se ulje ugreje dodajte luk i med i kuvajte 5 minuta, povremeno mešajući dok ne omekša. Začinite solju i biberom i nastavite da kuvate još 5-10 minuta ili dok luk ne porumeni i ne postane karamelizovan. Dodajte beli luk i majčinu dušicu, kuvajte još minut. Sklonite sa vatre.

3. U činiji pomešajte preostalu 1 kašiku maslinovog ulja, paradajz, balzamiko sirće, bosiljak, tucanu crvenu papriku i prstohvat soli i bibera.

4. Postavite pecivo ravno na čistu, pobrašnjenu površinu. Nežno razvucite listove i isecite svaki list na 4 kvadrata i stavite na pripremljeni pleh za pečenje. Ravnomerno prelijte svaki kvadrat lukom, ostavljajući obod od pola centimetra. Dodajte obe vrste sira, a zatim čeri paradajz utiskujući ga u sir i testo.

5. Preklopite ivice peciva ka unutra kako biste ogradili paradajz. Ivice peciva premažite umućenim jajetom i pospite susamom i makom. Ubacite u rernu i pecite 20-25 minuta ili dok pecivo ne porumeni i paradajz ne pukne. Posuti svežom majčinom dušicom i vlascem.

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije