27.9 C
Belgrade
22 C
Zagreb
21.6 C
Sarajevo
29.07.2021.

Ova kremasta pita sa breskvama postaće vaš omiljeni letnji dezert!

IZDVAJAMO

 

Slatka, slana, puterasta i neverovatno kremasta, ova pita sa breskvama razbudiće vaša omiljena čula ukusa za savršen doživljaj leta!

 

 

Kora koja je napravljena od mešavine slanih pereca, slatkog meda i putera prekrivena je kremom od slatke pavlake, krem sira, vanile i malo šećera. I za kraj, sočne domaće breskve prelivene medom na vrhu donose slatku eksploziju ukusa što ovu pitu čini savršenom letnjom poslasticom!

 

 

SASTOJCI: 

Za koru:

  • 120g sitno mlevenih slanih pereca
  • 8 kašika slanog putera, rastopljenog
  • 2 kašike meda ili smeđeg šećera
  • 1/2 kašičice cimeta

Za fil:

  • 350g slatke pavlake
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 250g krem sira
  • 3-4 kašike šećera u prahu
  • 2 kašike džema od maline
  • 120g meda
  • 3 zrele, ali čvrste breskve, isečene na kriške
  • 60g svežih malina

 

 

PRIPREMA:

1. Prvo napravite koru. Zagrejte rernu na 180°C.

2. U srednjoj posudi pomešajte mlevene pereca, puter, med i cimet i mešajte dok se sve ne sjedini.

3. Izvadite iz smese 2 kašike testa i rasporedite u odvojen pleh obložen papirom za pečenje.

4. Preostalo testo postavite na dno pleha, ravnomerno rasporedite i dobro pritisnite kašikom.

5. Oba pleha ubacite u rernu i pecite oko 8 minuta. Nakon filovanja ostavite koru da se dobro ohladi.

6. Testo iz manjeg pleha izlomite u mrvice i sačuvajte za serviranje.

7. U međuvremenu napravite krem fil. U velikoj posudi, pomoću miksera umutite slatku pavlaku i vanilu na srednjoj brzini dok se ne formiraju meki vrhovi, 2 do 3 minuta.

8. Dodajte krem sir i šećer i mutite dok se sve ne pomeša, oko 30 sekundi. Ohladite u frižideru dok ne budete spremni za filovanje.

9. Rasporedite džem od malina po dnu ohlađene kore, a zatim kašikom nanesite krem fil premazujući u ravnomernom sloju.

10. Poklopiti i ohladiti u frižideru do 6 sati, najbolje preko noći, dok se ne krem fil stegne.

11. Neposredno pre serviranja ugrejte med do ključanja u srednjoj šerpi, kuvajte 1 minut. U med uvaljajte breskve isečene na kriške. Ostavite da se ohlade pre ređanja na pitu.

12. Rasporedite breskve po vrhu krem fila, a preostale breskve u medu odvojte za pojedinačno serviranje. Dodajte preko šaku malina i pospite mrvicama pereca. Isecite i poslužite odmah preliveno dodatnim breskvama i medom.

Uživajte!

 

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: halfbakedharvest.com

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije