Slatka, slana, puterasta i neverovatno kremasta, ova pita sa breskvama razbudiće vaša omiljena čula ukusa za savršen doživljaj leta!
Kora koja je napravljena od mešavine slanih pereca, slatkog meda i putera prekrivena je kremom od slatke pavlake, krem sira, vanile i malo šećera. I za kraj, sočne domaće breskve prelivene medom na vrhu donose slatku eksploziju ukusa što ovu pitu čini savršenom letnjom poslasticom!
SASTOJCI:
Za koru:
- 120g sitno mlevenih slanih pereca
- 8 kašika slanog putera, rastopljenog
- 2 kašike meda ili smeđeg šećera
- 1/2 kašičice cimeta
Za fil:
- 350g slatke pavlake
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 250g krem sira
- 3-4 kašike šećera u prahu
- 2 kašike džema od maline
- 120g meda
- 3 zrele, ali čvrste breskve, isečene na kriške
- 60g svežih malina
PRIPREMA:
1. Prvo napravite koru. Zagrejte rernu na 180°C.
2. U srednjoj posudi pomešajte mlevene pereca, puter, med i cimet i mešajte dok se sve ne sjedini.
3. Izvadite iz smese 2 kašike testa i rasporedite u odvojen pleh obložen papirom za pečenje.
4. Preostalo testo postavite na dno pleha, ravnomerno rasporedite i dobro pritisnite kašikom.
5. Oba pleha ubacite u rernu i pecite oko 8 minuta. Nakon filovanja ostavite koru da se dobro ohladi.
6. Testo iz manjeg pleha izlomite u mrvice i sačuvajte za serviranje.
7. U međuvremenu napravite krem fil. U velikoj posudi, pomoću miksera umutite slatku pavlaku i vanilu na srednjoj brzini dok se ne formiraju meki vrhovi, 2 do 3 minuta.
8. Dodajte krem sir i šećer i mutite dok se sve ne pomeša, oko 30 sekundi. Ohladite u frižideru dok ne budete spremni za filovanje.
9. Rasporedite džem od malina po dnu ohlađene kore, a zatim kašikom nanesite krem fil premazujući u ravnomernom sloju.
10. Poklopiti i ohladiti u frižideru do 6 sati, najbolje preko noći, dok se ne krem fil stegne.
11. Neposredno pre serviranja ugrejte med do ključanja u srednjoj šerpi, kuvajte 1 minut. U med uvaljajte breskve isečene na kriške. Ostavite da se ohlade pre ređanja na pitu.
12. Rasporedite breskve po vrhu krem fila, a preostale breskve u medu odvojte za pojedinačno serviranje. Dodajte preko šaku malina i pospite mrvicama pereca. Isecite i poslužite odmah preliveno dodatnim breskvama i medom.
Uživajte!
Piše: Miona Todorović
Foto: halfbakedharvest.com