35.2 C
Belgrade
34.2 C
Zagreb
35 C
Sarajevo
01.07.2022.

Virtuelna ljubav i druge bajke!

IZDVAJAMO

 

Da li smo svesni toga, da kada se povežemo sa nekim preko društvenih aplikacija, momentalno gubimo mogućnost da se oboje zaljubimo u stvarnu osobu sa druge strane ekrana, jer smo se već međusobno zamislili na osnovu sadržaja koji smo kreirali na mreži! 

 

 

Samo dve stvari nisu lažne u odnosu sa društvenim mrežama, a to su lozinka za besplatnu ulaznicu u ovaj cirkusno-virtuelni svet i osoba koja postanemo kada jednom kada pritisnemo logout.

Posebno su zanimljivi najnoviji podaci da je anksioznost prlikom upoznavanja uživo postala veća tokom pandemije i da je broj ljudi koji se upoznaju preko društvenih mreža postao duplo veći. Idealizacija tom prilikom postala je znatno jača, a realnost znatno slabija. Ne možete a da se ne zapitate kuda sve to vodi? Zar je zaista postalo tako lako zaljubiti se u nekoga tekstualno?

 

 

Od virtuelne poruke na Instagramu do poljupca, priznaćete, dalek je put. Ušuškana većina u svetu muvanja iz fotelje postala je vodeća, pa tako diktiraju nova moderna pravila generacijama koje nam dolaze. Sve je više virtuelnih vrućih poruka, koje se vrlo brzo ugase prilikom susreta uživo. Dok nekoga kotirate u svojoj glavi kao idealnog, vrlo često se dešava da je to uglavnom maska sasvim drugačije osobe u stvarnosti.

U moru ovih poruka iz fotelje, jedan slučaj je u potpunosti privukao moju pažnju. Naime, poznanik mojih prijatelja smislio je krajnje maštovit način da priđe komšinici koja mu se dopadala, ali zamislite – to nije bila privatna poruka na Instagram profilu. Momak je u koverti u kojoj je bio račun za kablovsku, dodao svoju poruku: „Draga komšinice, ovo nije račun za kablovsku! Ulepšala si mi dan prilikom poslednjeg susreta, i ako smem da primetim, izgledaš predivno!– komšija sa drugog sprata N.“

 

 

Jedno je sigurno, muško samopouzdanje predstavlja „formulu neodoljivosti“, jedinu zapisanu teoremu koja se preko interneta ne može osetiti. I uvek postoji način, pa makar morali i da obijemo nečije koverte i posle da rizikujemo da nekome odgovorimo. (P.S. Komšinica je pristala da odu na piće, a ja sam dobila inspiraciju za svoj tekst!)

Moderna ljubav nam možda diktira nova pravila, ali mi ne moramo uvek da ih ispoštujemo, niti da ih osuđujemo. Nečiji našminkani životi na Instagramu ogledalo su virtuelnog sveta koji se preokrenuo naglavačke. Poenta je da ujutru imate čega da se sećate iz prethodnog dana, da ste te doživljaje memorisali, kao i poneku sliku, da niste bili lenji za krug po kraju sa drugaricom – jer ko zna s kim ćete razmeniti pogled, da ste se našminkali i doterali za sebe, a da ste osmeh namestili za ljude koje ćete sresti i koji će vam rado poći u susret.

 

 

Sve ostalo je mizerno svedeno na kratki rok trajanja, skoro pa kao te ljubavi koje lebde po ekranu. Zato – zaljubite se u prolazu, duže će trajati, a i bolje se pliva u realnosti nego u virtuelnom svetu.

„A lot of people seem attractive until you see how they think!“

 

Piše: Marija Maksimović

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije