6.4 C
Belgrade
4.9 C
Zagreb
6.6 C
Sarajevo
06.12.2022.

Minijaturne skulpture od knjiga kao svedočanstva o snazi jezika i metafori mašte!

IZDVAJAMO

 

Stephen Doyle, grafički dizajner koji je svojevremeno sarađivao sa kompanijama Barnes & Noble, Martha Stewart i The New York Times, ne tako davno počeo je da koristi knjige kao svoj glavni medij, tako što bi sekao stranice i papir pretvarao u skulpture.

 

 

Svoju ljubav prema ovoj neobičnoj umetnosti otkrio je kada je na internetu prvi put saznao za pojam hiperteksta (hypertext). Za razliku od jednostavnog tradicionalnog teksta, hipertekst nema jedinstven redosled čitanja, nego ga čitalac dinamički određuje tokom čitanja. Povezivanje jednog teksta s drugim u svojoj nameri izgledalo je prilično dadaistički, apstraktno i hirovito, što je ovog umetnika sa sedištem u Njujorku inspirisalo da u knjigama počne da odvaja delove rečenica, povezuje fraze zajedno sa nepovezanom rečju i skriva autorsko predviđeno značenje, stvarajući proizvoljne i upadljive veze u tekstu.

 

 

Iako su papirne skulpture opipljiva manifestacija jezika, umetnik prvobitno spojene radove zamišlja kao satirične komentare na digitalnom dijagramu. Stephen Doyle svoje isprepletane papirne skulpture od knjiga opisuje kao „minijaturne spomenike, svedočanstva o snazi jezika i metafore mašte“. Ove međusobno povezane konstrukcije izgledaju kao da rastu direktno iz uvezanih stranica u vidu rasprostranjenih skulpturalnih formi koje predstavljaju istovremeno neposlušne i očaravajuće interpretacije o načinu na koji komuniciramo informacije.

 

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: doylepartners.com

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije