27.9 C
Belgrade
22 C
Zagreb
21.6 C
Sarajevo
29.07.2021.

Ideja za slatki letnji brunch – galeta sa granolom i bobičastim voćem!

IZDVAJAMO

 

Iako u granola pahuljicama najčešće uživamo za doručak, sa jogurtom ili mlekom, uz dosta svežeg sezonskog voća, danas smo poželeli da ih iskoristimo za pripremu jedne lagane poslastice koju možete poslužiti za branč, ili kao dezert nakon ručka ili večere.

 

 

Ova galeta sa mešanim bobičastim voćem i granolom će vas prvo oduševiti lakoćom pripreme, potom impresivnim izgledom i na kraju svojim hrskavo-sočnim ukusima. Granola koja u sebi već ima svoje začine i prepečen ukus karamele sjajno se kombinuje sa slatkim i sočnim bobicama okruženim tankim hrskavim koricama od testa!

Jednom kada budete probali ovaj lagani dezert, poželećete odmah da ga uvrstite u svoj letnji brunch meni. Možete ga poslužiti toplog ili na sobnoj temperaturi ili uz kuglu sladoleda, za potpuno uživanje.

 

 

SASTOJCI

Za testo:

  • 200g univerzalnog brašna
  • 20g šećera u prahu
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike hladnog neslanog putera, isečenog na komade
  • 120g krem sira, ohlađenog
  • 3-4 kašike ledene vode

Za fil:

  • 4 šolje mešanog bobičastog voća (borovnice, maline, kupine)
  • 1 kašika svežeg limunovog soka
  • 1 kašika gustina
  • 50g šećera
  • prstohvat soli
  • 50g granole (domaće ili kupljene u prodavnici)
  • jaje za premazivanje testa
  • 2 kašike smeđeg šećera za posipanje po kori

 

Predlozi za serviranje:

  • granola pahuljice
  • jogurt, šlag ili sladoled od vanile
  • šećer u prahu

 

 

PRIPREMA

Testo:

  1. Pomešajte brašno, šećer i so u blenderu i kratko izmiksajte suve sastojke.
  2. Dodajte puter i sir u blender i pulsirajte nekoliko puta dok se u brašnu ne stvore mrvice maslaca veličine graška.
  3. Dodajte 2 kašike vode, uključite blender nekoliko puta, a zatim dodajte po 1 kašiku vode dok se ne formira kuglica od testa.
  4. Stavite testo na list papira za pečenje i oblikujte u loptu. Nežno pritisnite loptu da biste dobili oblik diska, dobro umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na najmanje 30 minuta. Testo se takođe može napraviti dan-dva unapred i čuvati u frižideru.

 

 

Fil:

  1. Dok se testo hladi, napravite fil tako što ćete pomešati bobice, limunov sok, gustin, šećer i so.
  2. Nežno pomešate sve zajedno kako se bobice ne bi previše raspale.
  3. Dodajte granolu u bobice i ostavite fil po strani.

 

 

Galeta:

  1. Zagrejte rernu na 220° C.
  2. Na blago pobrašnjenoj površini razvijte ohlađeno testo dok ne postane debelo 0.5 cm i prečnika oko 30 cm.
  3. Testo prebacite u pleh obložen papirom za pečenje.
  4. Fil sipajte u središte kore.
  5. Nežno preklopite testo duž ivica da biste formirali školjku oko fila. Nežno pritisnite testo tako da zadrži oblik.
  6. Premažite testo jajima i pospite smeđim šećerom.
  7. Pecite 25-30 minuta ili dok testo ne porumeni oko ivica i ne postane hrskavo na dnu, a bobice budu sočne.
  8. Ostavite da se ohladi 10 minuta pre serviranja.

 

 

Serviranje:

  1. Galetu pospite dodatnom granolom, a zatim isecite na kriške poput pice.
  2. Na vrh stavite jogurt, šlag ili kuglu sladoleda. Poslužiti toplo!

Prijatno!

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: yestoyolks.com

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije