13.9 C
Belgrade
7.1 C
Zagreb
15 C
Sarajevo
09.12.2022.

Da li umete da postavite granice kada su u pitanju vaši izbori?

IZDVAJAMO

 

Kako se snalazite u onim nelagodnim situacijama kada vi ili vaš sagovornik pređete granicu? Ja bih najradije u tim situacijama skočila u zečiju rupu, ali kako ovo nije Alisina zemlja čuda, i kako te situacije nisu film, ostaje nam da pronađemo način kako da utičemo na nelagodnosti koje nam se jave kada neko od nas pređe granicu.

 

 

Da se razumemo, ovde ne govorimo o situacijama koje je izazvao sukob mišljenja ili o nekom konkretnom problemu – ovde govorimo o onim nelagodnim situacijama, gde se u interakciji sa drugim ljudima osoba oseća zatečeno, gde se nameću stavovi i gde se bojite da će se neko uvrediti i otići ukoliko mu pokažete gde mu je mesto.

Gde su granice i koliko drugi smeju da se mešaju u vaše izbore?

Univerzalna definicija za ove granice ne postoji. Radi se o fizičkom i emocionalnom prtljagu koji dozvoljavamo da bude između nas samih. Jedna definicija koja bi se mogla iskoristiti u svrhu jednostavnog objašnjenja granica jesu obične svakodnevne smernice. Kako za nas same, tako i za ljude u našoj okolini.

Pitanje je kako pronaći konstruktivan izlaz iz neprijatnih situacija u kojima se nađemo. Mnogo ljudi ima strah od postavljanja granica, posebno kada se radi o bliskim ljudima koji su navikli da se sa njihovim mišljenjem svi slažu. Međutim, stalno narušavanje naših granica, kada nam se neko meša u izbore kod nas može izazvati ozbiljna depresivna stanja.

 

 

Zašto ne postavljamo granice? Bojimo se od odbijanja, konflikata, osećaja krivice.

Šta nam postavljanje granica omogućava? Omogućava nam da poštujemo sebe i da se zauzmemo za sebe, jer osoba prekoputa nas to sigurno neće uraditi. Da izrazimo svoje želje i izbore. Da preuzmemo odgovornost za svoje postupke i odgovornosti. Da zaštitimo svoj emocionalni prostor. I posebno važno da budemo dovoljno jaki da kažemo „NE“!

Postavljanje granica ne mora biti negativan proces ili da drži ljude na distanci. Štaviše, može biti prijatan proces zbližavanja čime se međuljudski odnosi učvršćuju. Bez njih smo samo u jednom kolu tzv. lažne intimnosti, gde nekoga držimo uz sebe, stvarajući zavisnu bliskost.

 

 

Jako je važno da u sopstvenim izborima budemo sposobni da i sami iskontrolišemo unutrašnje granice, bilo da je to prekomerno treniranje, prekomerni rad ili naše mentalno zdravlje.

Zdravo postavljanje granica, je jako bitno za emocionalni balans i za izlaženje iz zečije rupe – zone komfora, kako ne bismo ostali uskraćeni za sopstvene preferencije. Nikome ne dugujete svoje potvrđivanje, poštovanje i izbore, jer jedini kreatori vaših granica ste samo vi. Ostali su tu da poštuju vas i vaš prostor!

 

 

 

 

Piše: Marija Maksimović

Foto: Unsplash

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije