8 C
Belgrade
4.5 C
Zagreb
-1.1 C
Sarajevo
26.10.2021.

Sladoled od borovnica sa hrskavo-slatkim iznenađenjem!

IZDVAJAMO

 

Ukoliko ste ljubitelj mrvljene pite sa borovnicama, ali podjednako uživate i u ukusu sladoleda od pistaća, zašto danas ne biste isprobali savršenu letnju kombinaciju ovih ukusa i tekstura u vidu osvežavajućeg sladoleda sa puterastim hrskavim mrvicama? 

Omiljeno letnje voće pomešano sa slanim pistaćima i slatkim mrvicama savršena je letnja poslastica! Ima ukus pite od borovnica u obliku sladoleda, a tako je jednostavna i zabavna za pripremu, iako vam se na prvi pogled može učiniti da ima mnogo koraka! Ukoliko do sada niste sami spremali sladoled, ovo je vaša prilika da zablistate!

 

 

SASTOJCI:

Za sladoled:

  • 250g borovnice, sveže ili smrznute
  • 150g šećera, podeljeno na dva dela
  • sok od 1 limuna
  • 500ml slatke pavlake
  • 250ml punomasnog mleka
  • 6 velikih žumanca
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 50g pečenih slanih pistaća, sitno iseckanih

 

Za mrvice od testa:

  • 6 kašika neslanog putera, istopljenog
  • 100g smeđeg šećera
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 150g brašna

 

 

PRIPREMA: 

  1. Započnite sa pripremom mrvica od testa. Zagrejte rernu na 180°C. Obložite pleh papirom za pečenje.
  2. Pomešajte rastopljeni puter, smeđi šećer, so i vanilu u srednjoj posudi. Umutiti da se sve lepo iskombinuje. Ubacite smesu u brašno i mešajte dok se ne stvore mrvice.
  3.  Izlijte na pleh za pečenje u ravnomernom sloju i pecite 15 minuta ili dok ne porumeni, jednom mešajući tokom pečenja. Ostaviti sa strane da se ohladi.
  4. U tiganju srednje veličine zagrejte borovnice sa 50g šećera, mešajući, dok borovnice ne počnu da se raspadaju i postanu sočne, oko 8 do 10 minuta. Ostavite sa strane da se ohlade, a zatim stavite u frižider na dodatno hlađenje.
  5. U velikoj šerpi pomešajte preostali šećer, limunov sok, slatku pavlaku, mleko i vanilu. Zagrejte na srednje niskoj temperaturi i kuvajte uz neprestano mešanje tek pre ključanja. Ne dozvolite da smeša proključa.
  6. U činiji umutite žumanca dok ne postanu glatka. Postepeno dodajte polovinu kuvane smeše u posudu sa umućenim žumancima, uz stalno mešanje. Potom tu mešavinu polako vratite u vruću šerpu sa kuvanom smešom uz neprestano mešanje. Kuvajte mešajući dok se smeša ne zgusne.
  7. Procedite smešu kroz cediljku sa sitnom mrežicom u posudu. Stavite u frižider da se ohlad. Nakon što se ohladi pomešajte sa hladnom smešom od borovnica.
  8. U mikseru za sladoled ili ručnim mikserom napravite smešu za sladoled i dodajte pistaće i ¾ slatkih mrvica od testa.
  9. Sipajte u posudu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač na 4-6 sati.
  10. Servirajte u kornetima ili posudama za sladoled i pospite preostalim slatkim mrvicama od testa za još slađi i hrskaviji ugođaj!

Uživajte!

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: www.spicesinmydna.com

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije