6 C
Belgrade
5.6 C
Zagreb
6.6 C
Sarajevo
05.12.2022.

Pustite svoje misli u šetnju!

IZDVAJAMO

 

Da li ste i vi hodajući sanjar? Ako jeste u nastavku slede čari dnevnih sanjarenja. 

Da li ste zatekli sebe nekada u trenutku nirvane, ili pak najveće buke, koje vas nimalo nisu ometale da pustite vaše misli da odlutaju? Da li ste se u tim trenucima zabrinuli kako ste predaleko odlulati i da je možda neko oko vas to primetio? Imam sjajne vesti za sve nas što krojimo snove dok hodamo, a to je da je ova aktivnost izuzetno dragocena i da uključuje sofisticirane moždane aktivnosti. Dok se možda pitate kako ste propustili nešto važno u trenutku gubljenja fokusa, vi sa druge strane dali ste doprinos autobiografskom planiranju i poboljšanju kreativnog rešavanja problema.

 

 

Biću realna i neću vam sakriti činjenice da dnevno sanjarenje ima i svoje negativne strane. Naime, ukoliko sanjarite u vreme koje nije pogodno i kada vam je potreban vaš najveći fokus, može se desiti da vaše performanse učinka budu znatno niže, da vaše izvođenje tokom nekog zadatka ide u propast, smanjiće se vaši automatizovani odgovori i njihova relevantnost, prosto će se ceo proces radne memorije poremetiti.

Međutim, nauka ne bi bila nauka, kada ne bi svakodnevno pomerala granice naših perspektiva, pa su tako naučnici otkrili značanje koristi za nas hodajuće sanjare. Pustiti svoje misli u šetnju, sasvim je opravdana aktivnost koja je suštinski psihološki i emocionalni proces našeg unutrašnjeg života.

 

 

Verovatno ste se zapitali, šta se dešava u našem mozgu kada sanjarimo? Ispostavilo se na osnovu testiranja nekoliko grupa, u trenutku kada su njihove misli odlutalte, mozak je postajao aktivniji nego kada su bili fokusirani na rutinske zadatke. Neverovatno je to da je lutajući um, bio produktivniji. U trenutku kada se aktivira lutajući um, naša moždana mrežna aktivnost postaje ultra sposobna za rešavanje najtežih problema, zaključak je studije. 

Biti sposoban razmišljati iz zadovoljstva, ne iz dosade, posebna je veština. Neka istraživanja potvrđuju da sanjarenjem možete ublažiti i bol, sjajan placebo efekat, zar ne?

I baš tada kada ne znamo gde nam je fokus otišao, da li je to baš onaj trenutak kada je naš mozak svestan da treba da se pozabavi važnijim pitanjima našeg života za koja tada nismo svesni?

 

 

Lutajući um, fokusiran je na budućnost, pa tako da kada odlutamo naš fokus ka sadašnjosti totalno je zanemaren. Jako je važno da znamo da nije uvek pogodno vreme za naše sanjarenje, tako da, dok vozite ili rešavate ozbiljan poslovni problem, gledajte da svoje dnevno sanjarenje odložite za kasnije, na primer u toku nekog dosadnog sastanka. 

Ako se i dalje pitate da li treba da sanjarite, ili da li treba da se pridružite nama hodajućim sanjarima, naučinici kažu da je zdravo, itekako potrebno, korisno i opravdano, a ja vam kažem da ih poslušate, ko zna kakve granice možete da dosegnete. 

 

 

Piše: Marija Maksimović 

Foto: Brandon Harrell

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije