13.9 C
Belgrade
7.1 C
Zagreb
15.5 C
Sarajevo
09.12.2022.

Knjige koje žele da ih ponesete na plažu!

IZDVAJAMO

 

Zatišje pred more. Verujem da vas dosta planira put, i da vas je dosta izdejstvovalo da ode negde bez priča o danima koji će, verujemo, uskoro biti iza nas. Isto tako, sigurna sam da će svako od vas staviti bar jedno štivo u kofer za nekoliko zen faza na plaži.

 

 

Ukoliko još niste odlučili koje knjige biste poneli sa sobom, podeliću sa vama koje su me to knjige kupile ovih dana i koje bi bile moja preporuka za vašu putnu torbu.

 

1. Aleksandar Đurišić – Glogi

 

 

Dragi čitaoci…kakav uplov u ličnost Nebojše Glogovca! Dobila sam je pre nekoliko dana, zaljubila se na prvi letimični pogled stranica, a nakon završetka knjige, pročitala sam je još jednom „za svaki slučaj“. Da naglasim, nijednoj knjizi se nisam vratila tako brzo, svaku dobru pročitala bih posle nekog vremena još jednom, međutim, ovu sam za 24h, pročitala dva puta. Presudno je bilo to što nijednu predstavu u kojoj je Glogi glumio nisam odgledala, pa me je osećanje posle predstavljanja njegovog lika u knjizi dodatno deprimiralo. Ukoliko želite da doživite njegov lik i da saznate zašto je on čovek sa kojim se nije glumilo, već sa kojim se igralo, ova knjiga je savršen način. 

 

2. Dejan Stojiljković – Duge noći i crne zastave

 

 

Da bi me knjiga kupila, mora da me uhvati za ruke i da me ne pušta, a ova je upravo to učinila. Našla sam se u presudnim danima srednjovekovne srpske države, i dobila kartu za prve redove. Kroz nju upoznajete Milana Toplicu, Ivana Kosančića i Miloša Obilića u neukrotivim razmerama i zaljubljujete se u njihovu vitešku hrabrost. I kao što stranice ove knjige kažu:“ Tri viteza. Dva carstva. Jedna bitka koja će promeniti sve.“

 

3. Džim Kvik – Bez granica

 

 

Kvik je jedan od onih autora koji vam znanje nesebično prenese kroz reči, a vaše je samo da ga iskoristite. Knjiga vam govori o tome kako moždane granice ne postoje, da čitanjem možete da ubacujete mozak u brzinu, i poboljšate svoj rečnik. Sa ovom knjigom dolazite do metoda kako da usavršite svoje mentalne sposobnosti.

 

4. Fredrik Bakman – Put do kuće svakog jutra sve je duži

 

 

Smatram da bi jednom od glavnih likova iz ove knjige veoma pomogla prethodna knjiga na listi, Bez granica, jer bi sa njom ovladao tehnikama nezaborava, a to je upravo ono što je jedan deka iz knjige želeo da ostvari. Borba starog čoveka da utiče na svoje pamćenje i zadrži svoje najdublje uspomene, u kojoj mu mladi dečak Noa, pomaže. Biti dovoljno velik da razumeš kako svet funkcioniše, ali i dovoljno mlad da odbiješ to da prihvatiš. 

 • “Učiteljica nas je terala da napišemo priču o tome šta želimo da budemo kad porastemo”, rekao je Noa.
 • „I šta si ti napisao?“
 • „Napisao sam da bih za sada želeo da budem mali.“
 • „To je veoma dobar odgovor!“
 • „Zar ne? Radije bih bio star nego odrastao. Svi odrasli su ljuti, a samo se deca i stari smeju.“
 • „Jesi li to napisao?“
 • „Da.“
 • „I šta ti je rekla učiteljica?”
 • “Rekla mi je da nisam razumeo zadatak.”
 • “A šta si joj ti rekao?“
 • „Rekao sam da ona nije razumela odgovor.“ – ( odlomak iz knjige) 

 

Nadam se da vam je moja mini-recenzija od nekoliko knjiga značila, i da će se bar jedna naći na vašoj listi. Uživajte gde god da pobegnete sa njima, bilo da je to plaža ili neka planina. I zapamtite jedno: „Čovek koji ne čita dobre knjige nije ni u kakvoj prednosti nad onim koji uopšte ne zna da čita!“ – Mark Tven 

 

 

Piše: Marija Maksimović 

Foto: Pinterest

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije