16.9 C
Belgrade
26.1 C
Zagreb
21.6 C
Sarajevo
28.09.2021.

Ovsene pločice sa trešnjama i crnom čokoladom: Zdrava poslastica za letnje uživanje!

IZDVAJAMO

 

Ne možemo da sakrijemo uzbuđenje povodom činjenice da je sezona trešanja napokon stigla! Pored toga što u njima najviše uživamo dok su sveže, danas smo poželeli da ih iskoristimo u pripremi super brze i zdrave poslastice koja je idealna kao slatka letnja užina u bilo koje doba dana! 

 

 

Leti volimo da pripremamo zalogaje koji ne zahtevaju dugo pečenjene u rerni i koje u sebi ne sadrže previše šećera, stoga su ove ovsene pločice su pravi izbor za leto budući se ne peku i da su prirodno zaslađena poslastica! Većinu sastojaka verovatno već imate u svojoj ostavi, pripremu treba izdvojiti oko 30 minuta!

 

 

Podloga je napravljena od ovsenih pahuljica, kokosa, badema, sušenih trešanja, bademovog putera i meda, a prelivena je rastopljenom crnom čokoladom, svežim trešnjama, seckanim bademima, ljuspicama kokosa i morskom solju! Ono što je najbolje kod ovih slatkih pločica je to da ih možete konzumirati u bilo koje doba dana, a najlepše se jedu rashlađene – direktno iz frižidera!

 

 

SASTOJCI: 

Za podlogu: 

  • 150g ovsenih pahuljica
  • 100g sirovih badema
  • 50g kokosovih pahuljica
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1/4 kašičice soli
  • 170g sušene višnje
  • 125g bademovog maslaca
  • 120g meda

 

Za preliv:

  • 180g iseckane crne čokolade od 72%
  • 1 kašičica kokosovog ulja
  • sveže crvene trešnje, prepolovljene i bez koštica
  • kokosove ljuspice
  • seckani sirovi bademi
  • krupna morska so

 

 

PRIPREMA: 

  1. U blender ili procesor hrane dodajte ovsene pahuljice, bademe, kokos, cimet i so. Miksajte dok smeša ne postane fina, gotovo poput brašna.
  2. Dodajte suve višnje, bademov puter i med, pa ponovo izmiksajde dok se smeša potpuno ne sjedini i formira „testo“. Ako vam se čini da je smeša previše suva, dodajte kašiku ili dve meda ili bademovog putera ili šaku sušenih višanja. Ako vam se čini da je prevlažna, dodajte šaku ovsenih pahuljica.
  3. Četvrtastu posudu za pečenje obložite papirom za pečenje. Čvrsto utisnite smesu na dno posude i ravnomerno rasporedite. Ostavite po strani.
  4. Dodajte iseckanu crnu čokoladu u posudu za mikrotalasnu pećnicu i u intervalima od 30 sekundi, oko minut i po, zagrevajte dok se ne rastopi, mešajući između svakog zagrevanja. Kad se čokolada otopi, dodajte kokosovo ulje i mešajte dok se sve potpuno ne sjedini.
  5. Ravnomerno rasporedite rastopljenu čokoladu preko ovsene podloge.
  6. Ukrasite prepolovljenim trešnjama, ljuspicama kokosa, bademima i izdašnim prstohvatom krupne morske soli.
  7. Stavite u zamrzivač na 20-30 minuta ili dok se sloj čokolade ne stvrdne.
  8. Oštrim nožem iseći na jednakih 12 pločica ili na više manjih komada veličine zalogaja. 
  9. Pločice možete držati u frižideru 3-4 dana, ili u zamrzivaču do 3 nedelje!
  10. Za dodatni užitak možete ih poslužiti sa kuglom sladoleda!

 

Uživajte!

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije