22.7 C
Belgrade
25.2 C
Zagreb
21 C
Sarajevo
24.09.2021.

Ko može odoleti mekanim kroasanima sa slatkim kremom od jagoda?

IZDVAJAMO

 

Ima li nečeg boljeg od toplog i mirišljavog kroasana za doručak? Ima – kroasan zapečen u rerni sa sočnim kremom od jagoda! Delikatno meko i hrskavo francusko pecivo savršeno ide uz ispijanje prve jutarnje kafe, dok mu fil sa slatkim kremom od jagoda daje dodatnu osvežavajuću ukusnu notu, čineći da se svaki zalogaj topi u ustima!

 

 

Sve što vam treba za novi omiljeni slatki doručak ili užinu je nekoliko praznih kroasana iz vaše omiljene pekare, domaći džem od jagoda, krem sir, jaja, mleko i javorov sirup kako biste napravili savršeno kremast fil koji ove kroasane činio tako posebnim!

 

 

Pored toga što se može jesti za doručak, ovu poslasticu možete poslužiti i kao dezert tokom letnje sezone, dok za dekoraciju možete koristiti šlag, sveže jagode i malo javorovog sirupa.

 

 

Tokom pripreme smese od jaja i mleka u koje ćete najpre potopiti kroasane, ukoliko imate pri ruci, u smesu slobodno dodajte malo likera od zove. Njegov suptilan cvetni ukus savršeno se kombinuje sa slatkim i sočnim jagodama. Umesto njega uvek možete dodati ekstrakt vanile i prstohvat cimeta po želji.

 

 

Sastojci:

  • 4 velika jaja, umućena
  • 250ml punomasnog mleka
  • 1 kašika, plus 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 3 kašike likera od zove (po želji)
  • ½ kašičice soli
  • 6-8 kroasana svežih ili starih jedan dan
  • 250g krem sira na sobnoj temperaturi
  • 120g domaćeg džema od jagoda
  • 4 kašike rastopljenog slanog putera
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • 3 kašike javorovog sirupa
  • 150g svežih jagoda, isečenih uspravno
  • šlag i javorov sirup, za serviranje

 

 

Priprema

  1. Zagrejte rernu na 200°C. Podmažite pleh puterom.
  2. U velikoj plitkoj posudi umutite jaja, mleko, 2 kašike likera, 1 kašiku ekstakta vanile i so.
  3. U svakom kroasanu nožem napravite prorez od 3cm, pazeći da ne probije kroz drugu stranu.
  4. U činiji lagano pomešajte krem sir i džem od jagoda. Kašikom smešu ubacite u plastičnu vrećicu za filofanje i isecite ugao. U svaki kroasan iscedite oko 2 kašike krema od jagoda.
  5. Umočite svaki kroasan u mešavinu jaja, ostavite da odstoji 1 minut po strani
  6. Na pripremljeni pleh za pečenje rasporedite polovinu kroasana.
  7. Premažite svaki kroasan sa malo prelivom od jaja.
  8. Pecite 20-25 minuta ili dok kroasani ne porumene.
  9. Rastopiti puter, smeđi šećer i 2 kašike javorovog sirupa. Kašikom ravnomerno premažite svaki kroasan.
  10. Pecite još 10 minuta, dok kroasani ne budu karamelizovani odozgo.
  11. Pomešajte jagode sa 1 kašikom likera od zove, 1 kašičicom vanile i 1 kašikom javorovog sirupa.
  12. Kroasane poslužite tople, prelivene šlagom, svežim jagodama i javorovim sirupom!

 

Uživajte!

 

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije