13.9 C
Belgrade
7.1 C
Zagreb
15.5 C
Sarajevo
09.12.2022.

Želimo ključeve ove fantastične 3D štampane kuće!

IZDVAJAMO

 

Smeštena u predgrađu Ajdnhovena u Holandiji, prva kuća izgrađena od betona tehnologijom 3D štampe u okviru „Project Milestone“ projekta, zvanično je dobila svoje prve stanare!

 

 

Holandski bračni par koji se nedavno uselio u ovu kuću ima tu sreću da prekretnicu arhitektonskog dizajna ponosno nazove svojim domom. Sa karakterističnom organskom geometrijom, ova betonska kuća je dizajnirana da podseća na oblik velikog kamena oblutka koji se savršeno uklapa u prirodnu lokaciju i na pravi način demonstrira slobodu oblika koju nudi 3D štampa betona.

 

 

Kuća se sastoji od 24 štampana betonska elementa koji su štampani sloj po sloj u 3D štampariji u Ajndhovenu. Elementi su transportovani kamionom do gradilišta i postavljeni na temelj a potom je kuća dobila krov i okvire. Unutrašnji složeni betonski zidovi kuće ostali su otvoreni i neobrađeni kako bi se otkrila njegova slojevita tekstura. Prozori od poda do plafona prekidaju betonske slojeve i udubljuju se unutar debelih zidova kuće.

 

 

Ova prizemna kuća površine 94 kvadratna metra može se pohvaliti prostranom dnevnom sobom, dve spavaće sobe, kuhinjom i kupatilom, a zahvaljujući izuzetno debeloj izolaciji i priključku na toplotnu mrežu, dom je izuzetno udoban i energetski efikasan!

 

 

„Projekat Milestone“ ujedno predstavlja i prvo legalno useljivo imanje u Evropi sa nosećim zidovima napravljenim tehnologijom 3D štampe. Sloboda forme 3D štampe betona stvara ogroman novi opseg mogućnosti u dizajnu i lepoti življenja. Istovremeno, ova nova metoda gradnje doprinosi održivosti u građevinskoj industriji, ubrzanju građevinske proizvodnje i kontroli troškova izgradnje.

 

 

U okviru „Project Milestone“ projekta planirana je izgradnja još 4 kuće pri čemu će svaki dom postati složeniji upotrebom različitih tehnika 3D štampe i dodavanjem više spratova.

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Project Milestone

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije