6 C
Belgrade
5.6 C
Zagreb
6.6 C
Sarajevo
05.12.2022.

Kako prihvatate konstruktivne kritike? Evo nekoliko načina da preživite oluju neželjenih komentara!

IZDVAJAMO

 

Koliko često se nađete u društvu onih koji preuveličavaju vašu konstruktivnu kritiku i viđenje stvari na temu koju ste započeli? Uticaj loše prihvaćenih kritika danas je posebno iskazan u poslovnom okruženju, i to posebno kod konstruktivno nastrojenih nadređenih, čije komentare često prihvatamo lično. Efekat kritike ne mora biti lične prirode, ne mora da vas zagrebe, a posebno ne da vas sputava, stvar je samo nastupa iznošenja iste, i našeg prihvatanja nečijeg viđenja stvari. 

Pre nekoliko dana spomene meni jedna poznanica, kako je u neformalnom razgovoru sa svojim potencijalnim udvaračem, rešila da mu udeli par konstruktivnih kritika na koje on i nije baš tako dobro odreagovao. Štaviše, njegov zaključak na njene savete bio je „soliš mi pamet“, a njen da je nerazuman i da teško prihvata kritiku. Zamislila sam se, koliko, ustvari, nas zaista i prihvati tu konstruktivnu kritiku? O njoj smo u nekim tekstovima pričali, ali nikada nismo dotakli deo o tome kako je zaobiđi kada se nađete u samom vrtlogu istih. 

 

 

Za početak vodite se mantrom ništa nije lično. I nije. Prosto to kako nekoga vidimo je stvar naših iskustvenih događaja. U trenutku kada nekome iznosimo naše mišljenje ili viđenje stvari, mi pričamo iz naših neuronskih ogledala, ono kroz šta smo prošli ili nam se učinilo da jesmo.

Kada uđemo u dalje razlaganje kritike, ona je zapravo onaj deo u kom nastaje vatromet. Zašto? Baš u tim trenucima dok mi je poznanica objašnjavala kako osoba prekoputa nje nije prihvatila njenu sugestivnu kritiku baš najbolje, pitala sam se o načinu na koji mu je to iznela. Uvek se pamti naš nastup! Rekla mi je kako mu je navela da je i ona sama prošla kroz sve to, i da zna kojim tokom da ide. Zaista je bila dobronamerna, samo prosto osobi prekoputa nje, njen ton, sadržaj i asistencija u vidu kritite, nisu bile potrebne.

 

 

Naprotiv, ovo je momenat kada treba da iskoristimo priliku. Kada nam se nečije sugestije ne sviđaju, ne moramo osuđivački gledati na njih, jer upravo su one dobar način da se razvijamo, rastemo i da napravimo nova saznanja iz tuđih uglova. Što da ne, ipak se najbolji mačevi prave pod najvećom temperaturom. 

Druga i vrlo bitna stvar, nemate celu sliku o tome šta je u nečijoj glavi, takođe ni osoba prekoputa vas, nema o tome šta je u vašoj glavi. 

 

 

I za kraj, kada vam neko uputi konstruktivnu kritiku, zastanite, i pomislite bez emotivnih okidača, da li možete da naučite nešto iz nje. Pa čak i da je to nepristupačni stav sa kojim se nećete služiti kod drugih ljudi kada vi budete davali konstruktivna mišljenja, ne možete reći da nešto niste naučili. Ukoliko ne možete, prosto se povucite iz razgovora na fin način, i recite da ćete razmisliti o tome.

I imajte na umu ono najbitnije, a to su reči čuvenog Stendala: „Od neopravdane kritike još je opasnija neopravdana pohvala!“

 

 

Piše: Marija Maksimović 

Foto: Unsplash

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije