Kiša i zahlađenje u maju čini da svoje slobodno vreme umesto napolju provodimo kod kuće pronalazeći utehu u izležavanju, gledanju serija i naručivanju hrane. Ukoliko ovog vikenda ponovo budemo sprečeni da dan provedemo napolju, predlažemo vam da ujutru pripremite svoju omiljenu verziju slatkog doručka – u našem slučaju to je francuski tost!
Iako će mnogi reći da su to zapravo slatke prženice, priprema ovog doručka je pomalo drugačija od pripreme slanih prženica koje smo obožavali u detinjstvu! Ovaj recept za francuski tost je brz i lak i možete ga pripremiti kad god imate hleb u kući koji ne mora biti svež. Iako jednostavan za pripremu, francuski tost ima ukus poslastice za posebne prilike! Jaja ga čine sočnim i bogatim, a cimet i kardamom ga ispunjavaju toplim ukusom, dok mu voće daje savršenu dozu slatkoće. Prelijte ga javorovim sirupom i dobijate ukusan vikend doručak!
Sastojci:
Za macerirano (ušećereno) voće:
- 250g svežih jagoda iseckanih na kockice
- 50g smrznutih malina, odmrznute sa sokovima
- malo šećera
Za francuski tost:
- 4 jaja
- 250ml bademovog ili bilo kog mleka
- 1 kašičica cimeta
- ¼ kašičice kardamoma
- prstohvat morske soli
- 8 kriški hleba (2-3cm debljine)
- kokosovo ulje
- javorov sirup, za serviranje
Priprema:
Macerirano (ušećereno) voće
- U srednjoj posudi pomešajte jagode, maline i nekoliko prstohvata šećera
- Ostavite 10 minuta da voće omekša. Pre služenja promešajte.
Francuski tost
- U velikoj posudi umutite jaja, mleko, cimet, kardamom i so.
- Umočite svaku krišku hleba u smešu i namočeni hleb stavite na stranu na veliki poslužavnik ili tanjir.
- Zagrejte nelepljiv tiganj na srednjoj temperaturi i premažite ga kokosovim uljem.
- Poređajte kriške hleba i pržite dok ne porumene, oko 2 minuta po strani.
- Smanjite vatru na najnižu temperaturu po potrebi za temeljno prženje.
- Poslužite sa javorovim sirupom i ušećerenim bobicama.
Piše: Miona Todorović
Foto: Love & Lemons