16.9 C
Belgrade
26.1 C
Zagreb
21.6 C
Sarajevo
28.09.2021.

Francuski tost sa slatkim jagodama – Naš predlog za savršen vikend doručak!

IZDVAJAMO

 

Kiša i zahlađenje u maju čini da svoje slobodno vreme umesto napolju provodimo kod kuće pronalazeći utehu u izležavanju, gledanju serija i naručivanju hrane. Ukoliko ovog vikenda ponovo budemo sprečeni da dan provedemo napolju, predlažemo vam da ujutru pripremite svoju omiljenu verziju slatkog doručka – u našem slučaju to je francuski tost!

 

 

Iako će mnogi reći da su to zapravo slatke prženice, priprema ovog doručka je pomalo drugačija od pripreme slanih prženica koje smo obožavali u detinjstvu! Ovaj recept za francuski tost je brz i lak i možete ga pripremiti kad god imate hleb u kući koji ne mora biti svež. Iako jednostavan za pripremu, francuski tost ima ukus poslastice za posebne prilike! Jaja ga čine sočnim i bogatim, a cimet i kardamom ga ispunjavaju toplim ukusom, dok mu voće daje savršenu dozu slatkoće. Prelijte ga javorovim sirupom i dobijate ukusan vikend doručak!

 

Sastojci:

Za macerirano (ušećereno) voće: 

  • 250g svežih jagoda iseckanih na kockice
  • 50g smrznutih malina, odmrznute sa sokovima
  • malo šećera

Za francuski tost:

  • 4 jaja
  • 250ml bademovog ili bilo kog mleka
  • 1 kašičica cimeta
  • ¼ kašičice kardamoma
  • prstohvat morske soli
  • 8 kriški hleba (2-3cm debljine)
  • kokosovo ulje
  • javorov sirup, za serviranje

 

Priprema: 

Macerirano (ušećereno) voće

  1. U srednjoj posudi pomešajte jagode, maline i nekoliko prstohvata šećera
  2. Ostavite 10 minuta da voće omekša. Pre služenja promešajte.

Francuski tost

  1. U velikoj posudi umutite jaja, mleko, cimet, kardamom i so.
  2. Umočite svaku krišku hleba u smešu i namočeni hleb stavite na stranu na veliki poslužavnik ili tanjir.
  3. Zagrejte nelepljiv tiganj na srednjoj temperaturi i premažite ga kokosovim uljem.
  4. Poređajte kriške hleba i pržite dok ne porumene, oko 2 minuta po strani.
  5. Smanjite vatru na najnižu temperaturu po potrebi za temeljno prženje.
  6. Poslužite sa javorovim sirupom i ušećerenim bobicama.

 

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Love & Lemons

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije