16.9 C
Belgrade
26.1 C
Zagreb
21.6 C
Sarajevo
28.09.2021.

Za uživanje u ovim brauni zalogajima neće vam trebati nikakav izgovor!

IZDVAJAMO

 

Pronaći recept za dezert koji ne sadrži gluten, a ujedno je ukusnan i lagan za pripremu, ponekad može biti izazov, ali u slučaju da vam treba dezert u poslednjem trenutku koji ćete poslužiti gostima koji vole zdrave poslastice ili su na dijeti, imamo predlog za vas! 

 

 

Ovi brauni zalogaji ne sadrže gluten, žitarice, prerađeni šećer, ali da vam to nismo rekli nikada ne biste primetili budući da su bogatog ukusa i puni crne čokolade, a uz to izgledaju neverovatno slatko i svečano na tanjiru. Ono što ove slatke zalogaje čini još ukusnijim je preliv od grčkog jogurta sa semenkama iz štapića vanile koji se savršeno kombinuje sa bogatom tamnom čokoladom i svežim bobicama. Jednom kada ih iznesete na sto, svi će ih voleti i uživati u njima bez griže savesti!

 

 

SASTOJCI

Za braunije:

  • 60g bademovog brašna
  • 60g kakaoa u prahu
  • 40g kokosovog šećera
  • 1/4 kašičice soli
  • 100g iseckane crne čokolade
  • 50g kokosovog ulja, rastopljenog i malo ohlađenog
  • 50g agavinog ili javorovog sirupa
  • 2 velika jaja + 1 veliko žumance
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 50g mini čipsa crne čokolade bez glutena

Za preliv:

  • 150g grčkog jogurta
  • semenke iz 1 štapića vanile
  • 1 kašičica agavinog ili javorovog sirupa, ili meda
  • iseckane jagode
  • borovnice

 

 

PRIPREMA:

  1. Zagrejte rernu na 180° C. Obložite četvrtasti pleh papirom za pečenje i premažite ga  sa malo kokosovog ulja. Ostavite po strani.
  2. U srednjoj posudi pomešajte bademovo brašno, kakao u prahu i so. Ostavite po strani.
  3. Dodajte iseckanu tamnu čokoladu u malu posudu i zagrevajte u mikrotalasnoj pećnici oko jedan minut u intervalima od 30 sekundi dok se ne rastopi, mešajući između intervala. Ostaviti po strani.
  4. Dodajte jaja i žumance u drugu srednju posudu i umutite kokosov šećer dok se sve temeljno ne sjedini. Dodajte ekstrakt vanile i sirup po izboru i umutite da se sjedini.
  5. U rastopljenu čokoladu dodajte kokosovo ulje, a zatim ga sipajte u mešavinu jaja i kokosovog šećera. Umutiti dok se ne sjedini.
  6. Suve sastojke dodajte u umućenu smesu i lagano mešajte dok se ne sjedine. Dodajte  mini čips od čokolade.
  7. Sipajte testo u posudu i pecite 25-30 minuta, dok se na vrhu ne uhvati korica.
  8. Dok se brauni peče, napravite preliv od jogurta – u maloj posudi umutite jogurt, semenke iz štapića vanile i agava/javorov sirup ili med.
  9. Ostavite preliv u frižideru dok se brauni ne ohladi. Nakon što se brauni potpuno ohladi, isecite ga na 16 kockica.
  10. Na vrh svake kockice stavite preliv od jogurta i ukrasite jagodama i borovnicama.

Poslužite i uživajte!

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije