35.2 C
Belgrade
34.2 C
Zagreb
35 C
Sarajevo
01.07.2022.

Misli! Još uvek je legalno!

IZDVAJAMO

 

Japanski fizičar Mičio Kaku jednom je rekao „Na svojim ramenima vi nosite nešto najsložnije za šta znamo u čitavom svemiru.“ U pitanju je naš mozak.

 

 

I pazite sada! Najednostavnije stvari koje znamo o njemu su da na svetu ne postoje dva ista mozga, da se dnevno u našem mozgu rodi pedeset do sedamdeset hiljada misli, da je brži od Bugatija – najbržeg trkačkog automobila, dubine do kojih doseže još uvek su neispitane, a ipak ljudska upotreba ovog superiornog uređaja bez garancije, svakodnevno se smanjuje. Uzrok: digitalno preopterećenje.

 

 

U prethodna dva teksta naglašavala sam uticaj digitalizacije na naše najmoćnije oružje-mozak. Ukoliko uzmemo u obzir da je digitalna demencija uzela maha i da svet ostaje nem dok posmatra razarajući uticaj na generacije koje nam dolaze, postavlja se pitanje koje od ova dva oružja je moćnije, tehnologija ili naš mozak. Znate o čemu govorim, ovo je onaj deo, da još uvek možemo da razmislimo i zapitamo se kuda vodi svet potpune digitalizacije. Neko će pomisliti da sam protiv toga, ali nisam ni najmanje, štaviše, i ja pokušavam da iskočim iz rupe u koju sam upala, jer ne želim da mi jedan uređaj ili aplikacija kroji dan i misli. Upravo zbog toga konstantno sebi naglašavam hendikep koji me može zadesiti ukoliko se prepustim potpunoj vlasti virtuelnog sveta, a to je da ne mislim. Gde ćeš veći hendikep od toga da ne možeš da razmišljaš! Ovaj način ograničavanja društva smatram jednim od najjačih poteza oblikovanja ljudskog roda. Naravno da nekoj tamo strani odgovara da ne mislite. Tu leži presto, tu čeka kruna.

 

 

Tako danas i dalje funkcionišemo u zastarelom obrazovanom sistemu, gde našu decu ne učimo o digitalnoj demenciji, već o ispranim istorijskim podacima. Sve hirovitije i brže promene traže od od nas da se nadograđujemo, i samo najsrećniji pratiće korak i preuzeti stvar u svoje ruke. Diktira nam se šta i odakle učiti, međutim odgovor na pitanje „kako“? večito izostaje.

Kada ovladamo strategijama učenja i van škole, naše dobro oformljeno oružje – mozak u ovom brzom vremenu jedina je karta opstanka. Kako bi mozak redovno ažurirali postoji gratis strategija koja vam je potpuno dostupna i besplatna, a to je – čitanje. Jedini mogući način da u moru ajkula preživite a i vi sami postanete ajkula.

 

 

Što pre shvatimo da obrazovani sistem nije pripremljen da nas uvede u promene koje nadiru sve većom brzinom ka nama, biće nam lakše da ne krivimo poslodavce, okolinu, i sudbinu. Biti digitalno informisan je u redu, biti opeterećen nije. Problem nezainteresovanosti da uvedemo buduće generacije u srž istine, zagarantovano će ih sputavati na mnogo polja. Ovo se odnosi i na generacije iza nas, ali i na nas same.

Zato, obogaćujte svoj intelekt bez obzira na kom se nivou nalazi, usvajajte nova znanja, pružite otpor svakom ograničavanju konstruktivnih misli i ne dozvolite intelektu i proaktivnom razmišljanju da se ulenje dok plivaju u beskrajnom okeanu informacija!

 

 

Piše: Marija Maksimović

Foto: Unsplash / Jeffery Erhunse

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije