6.4 C
Belgrade
4.9 C
Zagreb
6.6 C
Sarajevo
06.12.2022.

Ovo jedinstveno keramičko posuđe krase oslikani otisci delikatnih cvetova!

IZDVAJAMO

 

Svestrana umetnica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Hessa Al Ajmani, svoj umetnički proces započinje branjem divljih biljaka iz pustinjskih oblasti, kao i cveća iz bašte njene majke, koje zatim pažljivo utiskuje u glinu koja se transformiše u funkcionalnu keramičku posudu. 

 

 

Za razliku od keramike izrađene na grnčarskom točku koja se pravi za svega nekoliko minuta, svaki komadi ove umetnice oblikovan je ručno od glinenih ploča, a proces izrade može da potraje satima, ponekad i danima. Kroz otiske cvetova i lišća, umetnica priziva osećaj nostalgije i ideju o domu kao prostoru slobodne misli i sazrevanja. Bez dva identična komada, svaka keramička posuda je jedinstvena i ima svoj karakter i šarm.

 

 

Njen trenutni rad sa keramikom oslikava njenu strast za istraživanjem i posmatranjem autohtonih biljaka i divljih cvetova, dok je kjučni element i pokretačka snaga njenog umetničkog pravca duboko uvažavanje keramike kao drevnog zanata i eksperimentisanje metodom pokušaja i greške.

 

 

S obzirom na to da su posmatranje prirodnog sveta ključni element rada ove umetnice, njene kolekcije keramičkog posuđa pažljivo proučavaju i dokumentuju floru Ujedinjenih Arapskih Emirata.

 

 

Rad sa glinom za ovu svestranu umetnicu predstavlja ujedno i posebno terapeutsko iskustvo budući da neguje njeno poštovanje prema nesavršenostima i prihvatanje stvari koje nisu nužno pod njenom kontrolom, što je samo uvećalo njen osećaj strpljenja i bezuslovnu ljubav prema poslu kojim se bavi.

 

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Hessa Al Ajmani

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije