6.4 C
Belgrade
4.9 C
Zagreb
6.6 C
Sarajevo
06.12.2022.

Slojevita lepota okeana oživljava u skulpturama od stakla i betona 

IZDVAJAMO

 

Zapanjujuća je lepota i sirova, neukrotiva snaga okeana vekovima zaokuplja ljudsku maštu i bila muza mnogim umetnicima, nadahnjujući neka od najveličanstvenijih umetničkih dela.

 

 

U vreme kada su posledice klimatskih promena svakodnevno vidljive, okeanima se mora odati počast budući da su oni jedan od ključnih karika u klimatskog sistema i izuzetno važni za opstanak života na Zemlji. Upravo zato smo na današnji Dan Planete Zemlje poželeli da vas upoznamo sa radom umetnika sa Novog Zelanda čije slojevite staklene skulpture slave ova duboka plava prostranstva.

 

 

Kao profesionalni brodograditelj i strastveni surfer, samouki umetnik Ben Young poznat je po svojim morskim pejzažima u kojima se ogleda uticaj očaravajuće lepote okeana. Minijaturne figure postavljene pokraj ogromnih prostranstva prozirnog materijala stvaraju kontemplativno okruženje koje ima za cilj da približi minimalnu predstavu čovečanstva o nepreglednim okeanima i morima. Svaki komad na sličan način suprotstavlja organsku topografiju savršenim pravim uglovima koji pružaju kubni oblik i otkrivaju poprečne preseke. Slojevi stakla stvaraju različite tonalitete da oponašaju bistre vode koje ga okružuju. Osvetljenje igra veliku ulogu u prezentaciji njegovih umetničkih dela. Kad se osvetli odozdo, svetlost se reflektuje i odaje iluziju dela koji je oživljen. Poigravanjem stakla koje je čvrst materijal, Ben uspeva da stvori neverovatne prirodne i organske oblike.

 

 

Njegove neverovatne skulpture ručno su nacrtane, isečene i izrađene, sloj po sloj, bez upotrebe računara ili visokotehnoloških mašina. Kroz svoj rad, Ben Young takođe istražuje upotrebu industrijskih materijala koji dopunjuju organskie oblika stakla. Beton kao osnovni građevinski materijal u kombinaciji sa staklom njegovim skulpturama daje fizički i vizuelni kontrast između tekstura i boja oba materijala.

 

 

Pod uticajem okeana i velikih vodenih površina – betonske forme postale su sastavni deo njegovih umetničkih oblika, kao i male bronzane figure koje koristi kako bi prikazao naraciju njegovih vodenih pejzaža.

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Ben Young

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije