9.3 C
Belgrade
15.6 C
Zagreb
10.5 C
Sarajevo
27.10.2021.

Očarajte goste za uskršnjim stolom ružičastim mariniranim jajima!

IZDVAJAMO

 

U susret uskršnjim praznicima i porodičnim okupljanjima najčešće smo u potrazi za idejama za dekoraciju praznične trpeze, farbanje jaja ili savršen dezert kojim zaokružujemo slavlja. Mi vam danas dajemo ideju kako da iznenadite svoje ukućane savršeno ukusnim predjelom koje ujedno izgleda i veoma dekorativno!

 

 

Da li ste ikada probali marinirana kuvana jaja? Ukoliko niste, ovaj recept je nešto što bi trebalo da isprobate tokom predstojećih praznika! Iako su veoma jednostavna za pripremu, čitav proces bojenja i mariniranja jaja zahteva malo strpljenja, ali garantujemo da će krajnji rezultat zaseniti svako jelo na vašoj trpezi!

 

 

Jednom kada odstoje u kiseloj marinadi od cvekle, ova ružičasta slatko-kisela jaja možete poslužiti sa cveklom ili crvenim lukom i preliti ih gustim kremom od kisele pavlake, dijon senfa, rena i svežeg začinskog bilja.

 

 

I dok su ružičasta marinirana jaja sjajna ideja za prazničnu trpezu, ovaj recept je odličan način da se iskoriste višak uskršnjih jaja koja biste verovatno bacili nakon što se slavlja završe.

*Napomena: Budući da mariniranje ovih jaja traje minimum dva dana, savetujemo vam da ih pripremite bar nekoliko dana unapred.

 

 

Sastojci

Za jaja:

  • 6 velikih jaja
  • 4 srednje cvekle, oljuštene i isečene na komadiće
  • 250ml jabukovog sirćeta
  • 500ml vode
  • 50g šećera
  • 1 kašika + 1 kašičica morske soli
  • 1 kašika slačice
  • 1 kašika crnog bibera u zrnu
  • 1 kašika korijandera
  • 4 grančice mirođije, plus još nekoliko za serviranje
  • 2 kašike mlevenog začinskog bilja (koromač, vlašac, mirođija)
  • 1 srednji crveni luk, oljušten i isečen na tanke listiće

Sos

  • 120g kisele pavlake
  • 2 kašike pripremljenog rena
  • 2 kašike dijon senfa
  • 1/2 kašičice sveže mlevene paprike, ili po ukusu
  • 1/2 kašičice morske soli, ili po ukusu
  • 1 kašičica sherry sirćeta

 

Priprema:

  1. Pripremite lonac sa rešetkama za kuvanje na pari. Iznad ključale vode nežno postavite jaja u rupičastu posudu, pokrijte i podesite tajmer na 9 minuta.
  2. U međuvremenu pripremite veliku posudu sa ledenom vodom (što je hladnija voda, jaja će se lakše oljuštiti).
  3. Kad tajmer zazvoni, kratko prođite jajima pod hladnom vodom, a zatim ih lagano stavite u ledenu vodu. Ohladite jaja najmanje 30 minuta, a zatim ih držite u frižideru dok ne odlučite da ih oljuštite.
  4. U međuvremenu, u velikoj nelepljivoj šerpi pomešajte cveklu, sirće, vodu, šećer, začine i so. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru kako bi se sve lagano krčkalo 10 – 15 minuta, ili samo dok cvekla ne omekša.
  5. Smešu ostavite sa strane na 30 minuta da se ohladi.
  6. Pripremite 2 čiste tegle od 100ml. Pažljivo ređajte crveni luk, kuvanu cveklu, jaja i 2 grančice mirođije u svaku teglu, vodeći računa da jaja budu okružena drugim povrćem.
  7. Pažljivo sipajte slani rastvor tako da sva jaja pudu ravnomerno prekrivena.
  8. Zatvorite tegle i stavite u frižider preko noći ili do nedelju dana. Imajte na umu da će jaja dobiti ružičastu boju već posle 2 dana.
  9. Pre služenja, u srednjoj posudi umutite pavlaku, ren, senf, sirće, biber i morsku so.
  10. Jaja isečena na pola poslužite uz cveklu i crveni luk iz tegle, rotkvicama, i izdašnim prelivom od rena i pospite mlevenim začinskim biljem i svežom mlevenom paprikom.

 

Prijatno!

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: brooklynsupper.com

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije