29.5 C
Belgrade
29.4 C
Zagreb
31 C
Sarajevo
31.07.2021.

Zasladite ovaj prolećni dan nežnim rolatom od limuna sa kremom od jagoda

IZDVAJAMO

 

Rolati su savršeni dezert – lako ih je napraviti, a još ih je lakše filovati i ukrasiti. Jednostavno ispečete koru, nafilujete slatkim kremom, dodate sveže voće i jestivo cveće i dobićete dezert iz bajke!

 

 

Budući da je počela sezona jagoda za danas smo vam pripremili recept za mekani i nežni rolat sa limunom, kremom od jagoda i maskaropone sira okićen komadićima svežih jagoda.

Ovaj prolećni dezert možete pripremiti unapred jer može da stoji u frižideru dan-dva zahvaljujući maskarpone siru i šlagu, a u njemu se najlepše uživa kada je ohlađen! Iako su jagode su savršene za ovu poslasticu, možete upotrebiti koje god voće želite!

 

 

SASTOJCI

Za koru:

  • 8 velikih jaja
  • 150g + 2 kašike + 1½ kašike šećera
  • 1 kašika limunovog soka
  • korica 1 velikog limuna
  • 80g + 1 kašika brašna
  • vrh kašičice soli
  • šećer u prahu, za posipanje

Za fil:

  • 500ml slatke pavlake za šlag
  • 100g šećera
  • 250g maskarpone sira
  • 200g jagoda, isečenih na kockice
  • jagode isečene na četvrtine, za dekoraciju

 

 

PRIPREMA: 

Kora:

  1. Zagrejte rernu na 200°C. Obložite pleh papirom za pečenje tako da papir prekriva ivice pleha.
  2. Odvojte belanca od žumanca i mikserom umutite sneg od belanaca u velikoj posudi i  dok ne dobijete mekani vrhove. Polako dodajte 1½ kašiku šećera. Nastavite da mutite dok se na mikseru ne stvore čvrsti vrhovi. Šlag od belanaca ostavite po strani.
  3. U drugoj velikoj posudi, prateći iste korake za mućenje belanaca, umutite žumanca sa preostalih 150g + 2 kašike šećera, limunovim sokom, limunovom koricom i soli. Mutite oko 3 minuta ili dok se žumanci ne zgusnu i ne postanu bledo žuti.
  4. Pospite brašno preko ove smese i lagano mešajte dok se sve ne sjedini.
  5. Dodajte ⅓ belanaca u smesu žumanca i lagano mešajte dok se sve ne sjedini. Nežno dodajte preostali sneg od belanaca dok testo za koru ne postane glatko.
  6. Kašikom dodajte testo za koru u pripremljeni pleh i pecite u zagrejanoj rerni 13-15 minuta ili dok vrh kore ne postane zlatno braon.
  7. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi 5 minuta.
  8. Pospite površinu kore šećerom u prahu i pokrijte koru čistom kuhinjskom krpom.
  9. Preokrenite koru tako da bude na vrhu krpe i uklonite pleh. Pažljivo odlepite papir za pečenje sa kore.
  10. Isecite sve neravne ivice po potrebi kako bi linije kore ostale čiste i ravne.
  11. Počevši od kraće ivice kore, zamotajte koru i odložite je sa strane da se ohladi.
  12. Kad se kora ohladi, lagano je odmotajte.
  13. Koru ravnomerno premažite filom od jagoda. Počevši od kraće ivice, pažljivo zamotajte u rolat i stavite na tanjir za serviranje.
  14. Preostalim filom ukrasite vrh rolata kao na slici i po želji pospite prah šećerom.
  15. Držite u frižideru do posluživanja.
  16. Isecite na kriške i uživajte!

 

 

Za fil:

  1. Pomešajte slatku pavlaku za šlag i šećer u velikoj posudi. Mutite mikserom dok se ne stvore čvrsti vrhovi.
  2. Dodajte maskarpone sir i mutite dok se sve lepo ne sjedini i postane glatko.
  3. Odvojte ⅓ fila za dekoraciju rolata.
  4. Dodajte iseckane jagode u preostale ⅔ fila.

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: thekitchenmccabe.com

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije