6.4 C
Belgrade
4.9 C
Zagreb
6.6 C
Sarajevo
06.12.2022.

Da li ste čuli za pravilo pet sekundi?

IZDVAJAMO

 

Nisu sva pravila tu da bi nas gnjavila ili ograničavala, neka su tu da bi nas probudila i podstakla na akciju, onda kada nam se ne akcija.

Za ovo pravilo čula sam pre par godina, ali sam ga isto tako preskočila, jer sam baš kako ono kaže bila lenja i nedovoljno smela, da bih ga testirala na sebi i uvidela zašto daje tako dobre rezultate. Narednih dana odlučila sam da ga primenim, pa sam htela da vas pozovem na istu akciju kako bi kasnije diskutovali da li je ono zaista toliko delotvorno. 

 

 

Prvo počnimo od toga šta je pravilo pet sekundi – To je super-tajno, metakognitivno oružje!

Verujem da se pitate gde iskopam ove ultra komplikovane reči. Metakognicija možda zvuči kao teška reč, ali predstavlja jednostavne tehnike koja će vam pomoći u borbi protiv razmišljanja. Pravilo podrazumeva da u onom trenutku kada osetite instinkt da delujete u pravcu nekog cilja, imate tačno pet sekundi da odbrojite unazad  pokretanje akcije i pokrenete se. Zašto? Zato što ste posle tih pet sekundi stali na stop taster. Mozak počinje da otvara nova polja u svojoj mapi i to posebno ona odbrambena „zašto bi trebalo da stanete sa akcijom“. Dakle, kada krenemo da odbrojavamo do akcije, u tom trenutku radi samo naš prednji moždani režanj (prefrontalni korteks) koji je orijentisan na promene, ciljane radnje i usmeravanje. Odbrojavanje nam pomaže da ne odustanemo od namere koju želimo da uradimo, i psiholozi tvrde da se time preseca tok „stop“ misli, tako što ih navodimo na drugu stranu. Tačnije rečeno, ovaj trenutak se naziva „preuzimanje kontrole“ jer tada ili vi preuzimate kontrolu ili vaš mozak dobija bitku. 

 

 

Akcija je sledeća. Narednih sedam dana plan je da istražimo zajednički delotvornost pravila. Prvi sledeći zadatak, obaveza, ideja, akcija posle ovog teksta koju bi trebalo da završite, neka bude testirana alatkom ovog pravila. Pre nego što počnete da oklevate da li da to uradite tog momenta, imate tačno pet sekundi pre nego što na scenu izađe veliki šef – mozak. Znači, odmah krenite da brojite unazad 5, 4, 3, 2, 1… i pokrećete se. Ukoliko usled straha, lenjosti, nesigurnosti i prekomernog analiziranja preskočite ovih pet sekundi, one se mogu pretvoriti u još bezbroj dodatnih, a cilj će ostati da leži u mraku. 

 

 

Možda vam u ovom trenutku, ovo pravilo pored vaše zabrinutosti oko ishoda neke situacije, deluje trivijalno, ali hrabrost je prekoputa potoka straha i bliža nam je nego što mislimo. Ja ću svojih pet sekundi od danas testirati na usavršavanju jezika, čitanju dodatnih 50 strana dnevno, svakodnevnom treningu i ustajanju u 6h ujutru. Sledeće nedelje listu ću proširiti dodatnim ciljevima, a do tada se nadam da će te i vi aktivirati neke vaše uspavane zamisli, pa makar to bila jedna.

 

Sada kad smo približno ušli u tematiku pravila, možete li da zamislite koliko bi stvari danas mogli da uradimo, ako bismo samo pokušali da primenimo ovo pravilo na dve ili tri situacije? I da, zamislite nas koji konstantno analiziramo stvari, za koliko bi procenata smanjili obim te analize? Odlučite čvrsto, zaboravite ili umanjite strah koji vas prati, i hajde da vidimo kako magija 5 sekundi nastaje. 

5, 4, 3, 2, 1!

 

 

 

Piše: Marija Maksimović 

Foto: Unsplash

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije