7.1 C
Belgrade
10.6 C
Zagreb
7 C
Sarajevo
03.02.2023.

Pet običnih koraka koje ne treba da preskačemo na putu do vrha

IZDVAJAMO

 

Najzanimljivije kod uspeha mi je oduvek bilo što svi mi znamo šta zaslužujemo i na kom nivou bi eventualno bili, međutim samo manjina se upušta ka tim razrovarenim stazama zamišljenog uspešnog sebe.

Te ljude nikada nećete videti da idu liftom do svog uspeha, njihovi kamenčići spoticanja do tamo biće vam nevidljivi, a na kraju njihovo „kako“ i „zašto“ smeškaće vam se stidljivo iz njihovih džepova. Tajna je u običnosti koraka koje uporno preskačemo, kotirajući ih kao „ma nema šanse“, zanemarujući usput činjenicu da prvo treba da puziš, pa da staneš na noge.

Hajde da vidimo koji su to koraci.

 

 

Korak broj 1. Razjasnite sebi šta zaista želite.

Pa naravno da znaš šta želiš, jel da? Меđutim, ispostavilo se da često znamo da potcenimo ovaj deo, jer svi mi znamo da želimo uspeh, samo kada malo bolje razmislite gde je tu tačno razjašnjeno kristalno parče „hoću to i to“. Prosto je. Moramo kristalno jasno znati ka čemu želimo da idemo. Šira slika ne znači kriv put, to znači da treba da se prepustimo ostvarivanju manjih ciljeva na putu do nje, jer tada jasna vizija ne pravi bure na moru. Zaključak: U redu je da zamisliš veliku sliku u glavi.

 

 

Korak broj 2. Počni sa zašto. 

Kada objasnimo sebi šta želimo, ne možemo da preskočimo korak „zašto to želimo“. Svako od nas ima onaj svojstveni pokretač u sebi zbog koga se kreće, radi žustrije i sa većom motivacijom. Upravo taj pokretač je odgovor na vaše „zašto“. Ukoliko do sada niste pročitali knjigu Simona Sineka „Počni sa zašto“, obavezno je stavite na spisak, verujem da će vam iskristalisati korak broj dva, bez kojeg ne treba nijedan svoj put da započinjete. 

 

 

Korak broj 3.  Napravite plan, pa makar i skicu plana vaše putanje. 

Sigurno ste ovo čuli bezbroj puta, ali bezbroj puta sam isto tako sigurna i da smo preskočili ovaj korak. Čak i mala ištampana skica na zidu, koja oslikava moguć pravac delanja, parolu motivacije šta vas čeka na kraju puta, ili bilo kakav privid samoaktuelizacije daće vam potrebno gorivo da se krećete. 

 

 

Korak broj 4. Povećajte svoj osećaj za odgovornost i disciplinu!

Sve ste osmislili, pronašli svoje zašto, ali jedan dan radite na tome, pa se mesec dana ne setite onoga zbog čega ste počeli. Pronađite mentora iz vaše okoline, usresredite se na disciplinu koja vam donosi rezultate, ne propuštajte rokove pa čak i onda kada nisu jasno definisani. Možda vas baš taj jedan disciplinovani dan, odvede do pobede.

 

 

Korak broj 5. Nemoj da zaboravite da uživate u procesima koji vas vode i u samoj igri do uspeha.

Poslednji korak je najmaglovitiji. Kada ste konačno došli do svoje zamisli, okrenuli ste se i osetili da ništa niste osetili. Niste se zabavljali u menjanju svog unutrašnjeg stanja, niste uživali u rastu i bili ste preokupirani kada da stanete, a kada da date gas. Jednostavno rečeno, vozili ste se na ringišpilu za koji se teško dobije ulaznica, ali ranac za prikupljanje emocija ste izgubili pri silasku. Nemojte to da dozvolite. Vaš uspeh očekuje da mu prvi tapšete, na kraju vi ste uvek bili sa njim, vi ste ga doveli tu gde jeste. 

 

 

Ne preskačimo korake, pa čak i kada su ono o čemu pričamo svaki dan, pa čak i kada deluju kao tričava nada sanjara, pa čak i kada vam drugi kažu da su isto radili, i da nije uspelo. Iako, deluju isto za sve, svaki od njih jedinstven je poput dečijih stopala. I da, ne zaboravite, prvo moramo da puzimo i opipavamo teren, da bismo u jednom trenutku hrabro ustali i zakoračili.

Nema jedinstvene formule. Nema pravila. Napravi korak, zauzmi se za sebe.

 

 

Piše:  Marija Maksimović 

Foto: Unsplash

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije