18.8 C
Belgrade
19.2 C
Zagreb
16 C
Sarajevo
24.07.2021.

Borovnice, limun i mak – trio za savršen užitak krije se u ovom brzom prolećnom receptu!

IZDVAJAMO

 

Ukoliko tražite inspiraciju za prolećni dezert koji je kremast, osvežavajuć, a istovremeno lagan za pripremu, ovaj recept za magični kolač od borovnica, limuna i maka jednostavno morate isprobati već danas! 

 

 

Svaki zalogaj ove kremaste poslastice praćen je osvežavajućim ukusima sočnih borovnica i suptilnog limuna kojima retko ko može odoleti! Ovaj prolećni kolač od maka i limuna ispunjen laganim kremom od vanile i slatke borovnice koje pucaju u rerni je tako jednostavan, savršeno sladak, neverovatno kremast iznutra, a u njemu se najlepše uživa uz šoljicu kafe nakon laganog ručka.

 

 

SASTOJCI

  • 100 g + 2 kašike šećera
  • 8 kašika slanog putera, na sobnoj temperaturi
  • 1 kašika narendane limunove kore
  • 1 veliko jaje, na sobnoj temperaturi
  • 1 kašika + 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 200 g brašna za sve namene
  • 2 kašike maka
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1/4 kašičice soli
  • 100 g pavlake ili grčkog jogurta
  • 350 g slatke pavlake
  • 4 velika žumanca

 

 

BOROVNICE

  • 300 g svežih ili smrznutih borovnica otopljenih i oceđenih
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica brašna
  • šećer u prahu, za posipanje

 

 

PRIPREMA

1. Zagrejte rernu na 180 ° C. Obložite kalup papirom za pečenje, a papir premažite maslacem.

2. U velikoj posudi za mešanje umutite puter, 100 g šećera i koricu limuna dok smesa ne postanu lagana i vazdušasta, oko 2 minuta. Umutite jaje i 1 kašiku vanile dok se ne sjedine. Dodajte brašno, mak, sodu bikarbonu i so i sve zajedno umutite. Dodajte pavlaku i mešajte da se sve sjedini.

3. Sipajte smesu za testo u kalup, razvucite ga po obodu kalupa i rasporedite ga u vidu gnezda kako bi u sredini napravili mesta za krem i borovnice.

4. Za krem umutite žumanca i 2 kašike šećera u srednjoj posudi dok se sve ne sjedini. Stavite krem na umerenu vatru i lagano zagrevajte dok ne počne da pari. Sklonite sa ringle i dodajte vanilu. Laganim pokretima umutite oko 100g krema sa žumancima, neprestano muteći kako se ne bi napravile grudvice. Umutite preostali krem. U sredinu kolača sipajte oko 100 g krema, a ostatak ostavite sa strane.

5. U činiji pomešajte borovnice, šećer i brašno. Pospite 200 grama borovnica preko krema.

6. Ubacite u rernu i pecite 25 minuta. Izvadite iz rerne i nežno prelijte preostalim kremom, a zatim pospite preostalim borovnicama. Pecite još 20 – 25 minuta dok stranice kolača ne postanu zlatne. Krem bi trebalo biti prilično želatinast u sredini.

6. Ostavite da se ohladi, a zatim izvadite kolač iz kalupa. Stavite u frižider 1-2 sata ili dok ne budete spremni za serviranje. Što vam je kolač hladniji, krem će vam biti čvršći. Kada želite da ga poslužite, pospite kolač šećerom u prahu i uživajte!

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: www.halfbakedharvest.com

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije