Slatko i slano, kremasto i hrskavo – ovaj tart je kombinacija svega što volimo i u njemu nema ničeg suptilnog! Svako ko je ljubitelj putera od kikirikija i čokolade osetiće se kao u raju jednom kada proba ovaj dekadentni dezert.
Ono što obožavamo kod ovog čokoladnog tarta je to što je, pored spektakularnog i bogatog izgleda, veoma lagan za pripremu! Najteži deo je čekanje da se tart dovoljno ohladi kako bi mogli da uživamo u njegovim slatko-slanim zalogajima! Ukoliko tražite inspiraciju za prolećnu poslasticu za celu porodicu, onda je ovo pravi dezert za vas!
SASTOJCI:
Kora
- 160 g mini slanih pereca
- 6 kašika istopljenog slanog putera
- 1 kašika smeđeg šećera
Fil
- 170 g iseckane poluslatke ili tamne čokolade
- 2 kašičice kokosovog ulja
- 115 g krem sira, na sobnoj temperaturi
- 240 g šećera u prahu
- 250 g plus 1 kašika slatke pavlake
- 400 g kremastog putera od kikirikija
- 1 kašika, plus 1 kašičica ekstrakta vanile
- kakao u prahu za dekoraciju
PRIPREMA:
1. Zagrejte rernu na 180° C. Podmažite kalup za kolače sa dnom koje se skida ili koristite standardni kalup za tart.
2. U blender sastavite perece, puter i smeđi šećer dok se perece ne pretvore u fine mrvice. Smešu sipajte u pripremljeni kalup za tart i poravnajte sa svih strana.
3. Pecite koru 8 minuta, dok ne porumeni.
3. U međuvremenu u posudu koja je pogodna za mikrotalasnu ubacite čokoladu, 1 kašiku slatke pavlake i kokosovo ulje. Mešajući na svakih 45 sekundi, grejte u mikrotalasnoj sve dok se čokolada ne istopi. Otopljenu čokoladu pažljivo rasporedite na dno kore i tako da čokolada prekrije i korice sa strane. Ohladite u zamrzivaču 10-15 minuta.
4. U posudi za mešanje srednje veličine mikserom mutite krem sir i šećer u prahu, oko 2 minuta, dok ne dobijete glatku i kremastu smesu. Dodajte puter od kikirikija i mešajte dok se sve lepo ne sjedini. U intervalima postepeno dodajte 100 g slatke pavlake uz lagano mešanje. Dodajte ekstrakt vanile i lagano mešajte spatulom oko 2 minuta dok ne dobijete laganu i vazdušastu smesu.
5. Kašikom filujte ohlađenu koru kikiriki kremom. Pokrijte i ostavite u frižider na sat vremena da se ohladi.
5. Mikserom umutite preostalih 100g slatke pavlake, 1-2 kašike šećera u prahu i 1 kašičicu ekstrakta vanile dok ne dobijete mekani vrhove na mikseru.
6. Izvadite tart iz frižidra i velikom kašikom nanesite krem preko ne vodeći računa da sve bude ravnomerno.
7. Bogato ukrasite kakao prahom neposredno pre služenja.
PRIJATNO!
*Čokoladni tart sa puterom od kikirikija se može čuvati u frižideru do 4 dana!
Piše: Miona Todorović
Foto: halfbakedharvest.com