18.8 C
Belgrade
19.2 C
Zagreb
16 C
Sarajevo
24.07.2021.

Čokoladni tart sa puterom od kikirikija: Slatko-slani zalogaji koji će vas osvojiti!

IZDVAJAMO

 

Slatko i slano, kremasto i hrskavo – ovaj tart je kombinacija svega što volimo i u njemu nema ničeg suptilnog! Svako ko je ljubitelj putera od kikirikija i čokolade osetiće se kao u raju jednom kada proba ovaj dekadentni dezert.

 

 

Ono što obožavamo kod ovog čokoladnog tarta je to što je, pored spektakularnog i bogatog izgleda, veoma lagan za pripremu! Najteži deo je čekanje da se tart dovoljno ohladi kako bi mogli da uživamo u njegovim slatko-slanim zalogajima! Ukoliko tražite inspiraciju za prolećnu poslasticu za celu porodicu, onda je ovo pravi dezert za vas!

 

 

SASTOJCI:

Kora

  • 160 g mini slanih pereca
  • 6 kašika istopljenog slanog putera
  • 1 kašika smeđeg šećera

Fil

  • 170 g iseckane poluslatke ili tamne čokolade
  • 2 kašičice kokosovog ulja
  • 115 g krem sira, na sobnoj temperaturi
  • 240 g šećera u prahu
  • 250 g plus 1 kašika slatke pavlake
  • 400 g kremastog putera od kikirikija
  • 1 kašika, plus 1 kašičica ekstrakta vanile
  • kakao u prahu za dekoraciju

 

 

 

PRIPREMA:

1. Zagrejte rernu na 180° C. Podmažite kalup za kolače sa dnom koje se skida ili koristite standardni kalup za tart.

2. U blender sastavite perece, puter i smeđi šećer dok se perece ne pretvore u fine mrvice. Smešu sipajte u pripremljeni kalup za tart i poravnajte sa svih strana.

3. Pecite koru 8 minuta, dok ne porumeni.

3. U međuvremenu u posudu koja je pogodna za mikrotalasnu ubacite čokoladu, 1 kašiku slatke pavlake i kokosovo ulje. Mešajući na svakih 45 sekundi, grejte u mikrotalasnoj sve dok se čokolada ne istopi. Otopljenu čokoladu pažljivo rasporedite na dno kore i tako da čokolada prekrije i korice sa strane. Ohladite u zamrzivaču 10-15 minuta.

4. U posudi za mešanje srednje veličine mikserom mutite krem sir i šećer u prahu, oko 2 minuta, dok ne dobijete glatku i kremastu smesu. Dodajte puter od kikirikija i mešajte dok se sve lepo ne sjedini. U intervalima postepeno dodajte 100 g slatke pavlake uz lagano mešanje. Dodajte ekstrakt vanile i lagano mešajte spatulom oko 2 minuta dok ne dobijete laganu i vazdušastu smesu.

5. Kašikom filujte ohlađenu koru kikiriki kremom. Pokrijte i ostavite u frižider na sat vremena da se ohladi.

5. Mikserom umutite preostalih 100g slatke pavlake, 1-2 kašike šećera u prahu i 1 kašičicu ekstrakta vanile dok ne dobijete mekani vrhove na mikseru.

6. Izvadite tart iz frižidra i velikom kašikom nanesite krem preko ne vodeći računa da sve bude ravnomerno.

7. Bogato ukrasite kakao prahom neposredno pre služenja.

PRIJATNO!

*Čokoladni tart sa puterom od kikirikija se može čuvati u frižideru do 4 dana!

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: halfbakedharvest.com

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije