25.5 C
Belgrade
24.6 C
Zagreb
28.8 C
Sarajevo
02.08.2021.

Zasladite dan ovom nežnom i sočnom poslasticom od grejpfruta!

IZDVAJAMO

 

Sezona citrusa je još uvek u punom jeku i zato je pravi trenutak da isprobate ovaj jednostavni kolač sa citrusnom glazurom koji je neverovatno nežan, sočan i lagan za pripremu!

 

 

Paund kolač (pound cake) je tradicionalna vrsta poslastice koja se priprema u Velikoj Britaniji i služi za popodnevnu užinu uz šolju kafe ili čaja, a sam naziv potiče od merne jedinice pound (funta) budući da je za pripremu ovog kolača, prema originalnom receptu, bila potrebna po jedna funta (½ kg) od ukupno četiri sastojka – brašna, putera, šećera i jaja!

 

 

Za ovaj recept odlučili smo da koristimo grejpfrut, ali vi možete dodati citrus koji volite ili imate pri ruci, bilo da je to limun, limeta, pomorandža ili crvena pomorandža! Ovaj paund kolač je neverovatno nežan i sočan, a preliv jednostavnom i ukusnom glazurom od grejpfruta daje mu osvežavajuću notu. Osim što daje posebnu notu kolaču, grejpfrut održava ovaj kolač svežim! Za dekoraciju možete iseći nekoliko kolutova ili kriški grejpfruta i ukrasiti kolač pre nego što ga poslužite! Testo za ovaj recept je tako jednostavno budući da se priprema u jednoj posudi i zahteva veoma jednostavne sastojke. Sve pomešajte, sipajte u obloženi za kolač i ubacite u rernu!

 

 

Sastojci

Za kolač:

  • 9 kašika slanog putera
  • 100g šolja granuliranog šećera
  • 3 kašike smeđeg šećera
  • 2 veća jaja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 kašike izrendane kore grejpfruta
  • 6 kašika soka od grejpfruta
  • 150gr univerzalnog brašna
  • 1 i po kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 50g punomasnog grčkog jogurta
  • 1 kašika mleka

 

Za glazuru:

  • 1 kašika soka od grejpfruta
  • 50g šećera u prahu
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile

 

Priprema: 

  1. Zagrejte rernu na 180°C, a kalup za kolač obložite papirom za pečenje i premažite uljem ili puterom u tankom sloju.

Testo: 

  1. Omekšajte puter na sobnoj temperaturi i pomoću miksera umutite dok ne postane kremast. Dodajte šećere i mešajte dok se potpuno ne sjedine i smesa ne postane vazdušasta.
  2. Dodajte jaja, vanilu, izrendanu koru i sok od grejpfruta i mešajte dok se sve ne sjedini.
  3. Dodajte suve sastojke – brašno, prašak za pecivo i so. Mešajte dok se sve ne pretvori u testo.
  4. Dodajte mleko i grčki jogurt i sve promešajte. Vaše testo će biti relativno gusto.

5. Sipajte smesu u pripremljeni kalup i pecite 55-65 minuta ili dok nož ubačen u sredinu ne izađe sa vlažnim mrvicama, a ne vlažnim testom.

6. Kada je kolač pečen pustite da se malo ohladi, za to vreme napravite glazuru mešanjem svih sastojaka za glazuru u malu posudu.

7. Jednom kada je kolač ohlađen, prelijte ga glazurom odozgo. Dodajte kriške grejpfruta preko kao dekoraciju, sa malo izrendane kore grejpfruta, po želji.

8. Poslužite uz omiljenu kafu ili čaj! Uživajte!

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije