29.1 C
Belgrade
28.5 C
Zagreb
22.7 C
Sarajevo
27.05.2022.

Sumnjate li i vi u postojanje muško-ženskih prijateljstava?

IZDVAJAMO

 

Zaključak o muško-ženskom prijateljstvu posebno je neopipljiv. Neuhvatljiv. Nepredvidiv. Nema definicije. I znate šta? Itekako iritantan. Dovoljan je „slučajan“ duži pogled u društvu, između njega i nje, da se signali u javnosti pomešaju, i eto vas u košnici onih kojima se sudi na osnovu priloženog u prolazu. Slatka je činjenica, kako niko od tih istih ne bi pomislio da se možda samo prosto idelano kapirate, i da ste stvorili neki samo vama znan jezik očima, pa tako lakše ogovarate prisutne, bez dodirivanja. Etiketa „Samo prijatelji?” teško se zaobilazi. 

 

 

O, da možda ste samo prijatelji. Verujem vam, ako vi tako kažete. Međutim, ima još jedna strana vašeg prijateljstva zbog koje izazivate to što izazivate u ljudima, pa dajete tako povod za sumnje u vaša prijateljstva. U stvari, svi mi, ponekad dajemo povod za sumnju, pa čak i sami ponekad počnemo da sumnjamo. 

 

 

Flirtationship – u urbanom engleskom rečniku, prevod – ništa veza samo flert iliti regularni flert sa prijateljem, bez indikacija za nečim više. To je ona vrsta odnosa između prijatelja, gde postoji određena vrsta privlačenja, bilo da je psihička ili fizička, gde vi obostrano koristite svoje najbolje veštine flertovanja i ništa više od toga. Nijedno od vas dvoje nema očekivanja da ćete biti zajedno, čak se može desiti da je jedno od vas u vezi, a ovaj prijateljski flert se prirodno odvija između vas i vi ga čak i ne primećujete. 

 

 

Aseksualni odnos je moguć i prihvatljiv sinonim za prijatelje, gde neizvesno postoji seksualna tenzija, ali prag se ne prelazi. Posebno je zanimljivo što žene uglavnom budu čuvari te granice, jer samo ukoliko drže određenu distancu, muškarac se neće usuditi da bilo šta pokuša sa svojim ženskim prijateljem. Možda su upravo te distance krive za nikad rođene poljupce i nikad ispunjene zakuvane želje. 

 

 

Ne možemo da zabranimo ljudima da misle, niti možemo da ih kaznimo onda kada nam se njihove misli ne dopadaju, ali ne možemo ni da se ne zapitamo da li se ti pogledi sa strane vide ponekad bolje? Da li zaista neosporivo ne postoji čisto muško-žensko prijateljstvo? Sudeći po svim istraživačkim proračunima, ne postoji ili postoji u minimalnoj meri, jer još jedan od razloga je priroda naših raličitih svetova. Muškarci teže ili nikako, nisu u stanju da ugase želju za dopadanjem i fizičkim odnosom. Nažalost, ne postoji nijedno istraživanje koje bi mi pomoglo da vam dokažem da je to neka marginalna greška. Prosto, sva su neosporivo dokazala da će uvek u jednoj tankoj niti, pa čak i onoj najtanjoj u nekom trenutku postojati doza nečega, a najčešće je to ona doza platonske ljubavi. Verujem da su se svi ljudi koje sam anketirala za ovaj tekst, nasmejali čitajući  sada ovaj zaključak, posebno moj deda koji mi je odgovorio – „I meni je tvoja baka bila drugarica!”. 

 

   

Tu dolazim do toga, da čak i u tim platonskim odnosima ukoliko postoje pa se izmešaju sa tuđim polutačnim halucinacijama, indikacije koje imate prema svom muškom ili ženskom prijatelju nisu nešto što bi trebalo da izazove vašu alergijsku reakciju. Uvek imate izbor da prećutite. Bar za svoje izbore nikome ne treba da odgovarate. 

Dakle, muško-ženska prijateljstva postoje, ali su u veoma malom procentu skroz čista i nose ponekad sa sobom jedno „ako“. 

Većina je glasala da ne postoje, nekolicina je u prećutnom dogovoru sa sobom da nisu imali takvu situaciju, dok je manjina bila zagovornik ovih prijateljskih veza. Kako god, jedno je sigurno, najlakše nam je da zakomplikujemo stvari, sve ostalo je daleko veći izazov.

 

 

Piše: Marija Maksimović 

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije