Bogate i svilenkaste teksture, često umočeni u jednu vrstu čokolade, a preliveni drugom, ili uvaljani u iseckane orahe ili čokoladne mrvice… Zasucite rukave, prebrišite radnu površinu – danas spremamo čokoladne tartufe kod kuće!
Slatke poslastice bogatog, dekadentnog ukusa, kremaste i baršunaste teksture – ovo bi bio opis savršenih čokoladnih tartufa! A za pripremu su vam potrebna samo tri sastojka – čokolada, slatka pavlaka i vanila! Ono što je najbolje u pripremi ovog slatkiša je to da je recept potpuno prilagodljiv vašem ukusu. Za preliv možete koristiti crnu, mlečnu, belu čokoladu ili ih jednostavno možete uvaljati u kakao u prah! Ako volite orahe ili lešnike, sameljite ih ili sitno iseckajte i pospite tartufe ovim hrskavim orašastim plodovima. Mogućnosti za filovanje su neograničene, a mi sa vama delimo osnovni recept za neodoljive tartufe od čokolade koji se tope u ustima!
Sastojci:
- 220gr sitno iseckane čokolade po želji
- 150ml slatke pavlake
- 1 kašika ekstrakta vanile
Priprema:
- Iseckajte čokoladu na sitne komadiće i stavite je u vatrostalnu posudu. Zagrejte slatku pavlaku u šerpici na umerenoj vatri dok ne proključa (sklonite je sa vatre pre nego što proključa). Prelijte čokoladom i ostavite da se prohladi 5 minuta.
- Mešajte dok smesa ne postane potpuno glatka poput ganaša.
- Smesu sipajte u plitku posudu da se brže hladi. Pokrijte plastičnom folijom i ohladite u frižideru 1 do 2 sata.
- Pleh obložite papirom za pečenje. Izvadite ohlađenu smesu i vadite čokoladu iz posude pomoću kašike i napravite kuglice dlanovima tako da svaki tartuf bude otprilike jednake veličine.
- Izvaljane tartufe čokolade uvaljajte u željene prelive! Ukoliko vam preostane čokoladne smese, možete je čuvati u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi i do 2 nedelje.
Uživajte u svakom zalogaju!
Piše: Miona Todorović
Foto: Lulus / Pinterest