8 C
Belgrade
4.5 C
Zagreb
11.6 C
Sarajevo
26.10.2021.

Kada poželite zdrav obrok tu je osvežavajuća salata od grejpfruta i avokada!

IZDVAJAMO

 

Kremasta, osvežavajuća, i pomalo hrskava, ova salata bogatog ukusa se može jesti samostalno ili kao prilog teškim jelima koje služimo u ovom zimskom periodu.

Poznato je da se avokado dobro slaže sa citrusima jer kiselost grejpfruta preseca kremasti ukus avokada što ove dve tropske voćke čini idealnim za uparivanje, dok komadići pomorandže salati daju dodatnu dimenziju slatkoće.

 

 

Završena prelivom od belog balzamiko sirćeta, sa svežim začinskim biljem i hrskavim prepečenim lešnicima, ova salata zaista ima sve što je potrebno da vas osveži i napuni energijom! U njoj je najbolje uživati ubrzo nakon pripreme budući da posle izvesnog vremena zelena boja avokada počinje da tamni, citrusi gube svoju teksturu, orasi postaju mekši, a začinsko bilje sparušeno.

 

SASTOJCI: 

Za salatu:

  • 2 avokada, isečena na ½ cm debljine
  • 2 grejpfruta, očišćena i oljušćena
  • 2 crvene pomorandže, očišćene i oljušćene
  • 2 kašike seckanog svežeg korijandera
  • 2 kašike seckane sveže nane
  • 2 kašike prepečenih i seckanih lešnika ili badema
  • 2 kašike tanko isečenog mladog zelenog luka

Za preliv:

  • 1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja ili ulja avokada
  • 1 kašika belog balzamiko sirćeta
  • 1 kašika sitno seckanog belog dela mladog luka
  • 1 kašičica dižon senfa
  • 1 kašičica meda ili javorovog sirupa
  • ½ kašičica soli
  • ¼ kašičica belog bibera

 

 

PRIPREMA:

  1. Otvorite avokado, izvadite košticu i isecite ga na tanke kriške
  2. Oljuštite grejpfrut i pomorandže, izdvojte kriške i skinite tanku opnu
  3. Po vrhu pospite korijander, mentu, lešnike i mladi luk.
  4. Za preliv pomešajte ulje, sirće, beli mladi luk, dijon senf, med, so i biber. Prelijte preko salate i odmah poslužite.

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije