Ukoliko vaš savršeni Dan zaljubljenih uključuje ispijanje vina i uživanje u čokoladnim pralinama, imamo sjajan recept za tortu koja će zauvek promeniti način na koji kombinujete čokoladu i vino.
Teksture tamne čokolade i crvenog vina idu sjajno u paru, što ovu tortu čini mekanom, dekadentno sočnom, sa smelom kombinacijom ukusa. Kako se priprema u manjem kalupu, ova torta je idealan dezert za dvoje, dok bogat preliv od čokoladnog ganaša i dekoracija čokoladnim pločicama čine ovu tortu impresivnom poslasticom po izgledu i ukusu – savršenom za kraj romantične večere.
Sastojci:
Čokoladne pločice:
- 100g čokolade ili čokoladnog čipsa
Torta:
- 100g brašna
- 100g belog kristal šećera
- 3 kašike tamnog kakaa u prahu
- ½ kašičice sode bikarbone
- ¼ kašičice soli
- 1 jaje
- 60ml jogurta
- 60ml biljnog ulja
- ¼ kašičice ekstrakta vanile
- 60ml slatkog crvenog vina
Ganaš preliv:
- 60ml slatke pavlake
- 60ml crvenog vina
- 200g sitno seckane tamne čokolade ili čipsa od tamne čokolade
Priprema:
1. Čokoladne pločice
- Istopite čokoladu na pari. Kada se čokolada potpuno otopi, rasporedite je na komad papira za pečenje, vodeći računa da sloj čokolade nije previše tanak.
- Pokrijte drugim listom papira i lagano pritisnite da biste uklonili mehuriće.
- Stavite na ravnu površinu u zamrzivač dok se ne stvrdne, a zatim izlomite na pločice željene veličine.
- Ostavite ih u zamrzivaču dok ne budu spremni za ukrašavanje torte.
2. Torta
- Zagrejte rernu na 150°C. Kalup za torte prečnika 15 cm obilno podmažite omekšanim puterom i na dno kalupa postavite papir za pečenje koji ste izrezali u krug.
- U posudi za mešanje pomešajte brašno, šećer, kakao u prahu, sodu bikarbonu i so. Dodajte jaja, jogurt, ulje i vanilu i promešajte. Dodajte crveno vino i mešajte dok testo ne postane glatko.
- Sipajte testo u pripremljeni kalup za torte i pecite u rerni 28-30 minuta dok čačkalica ubodena u sredinu kolača ne izađe sa nekoliko vlažnih mrvica.
- Ostavite da se kolač potpuno ohladi u kalupu, a zatim pređite nožem oko spoljne ivice kolača kako biste ga olabavili pre nego što ga izvadite iz kalupa.
3. Ganaš preliv
- U malu šerpu na srednjoj vatri dodajte slatku pavlaku i vino, promešajte i zagrevajte dok se ne pojave para i mehurići.
- Sklonite sa vatre, dodajte čokoladu i poklopite na 5 minuta.
- Podignite poklopac i umutite smešu dok ne postane potpuno glatka.
- Odložite sa strane na oko 30 minuta da se ohladi. Ganaš preliv treba da bude u debljem sloju i da se lako razmazuje.
Serviranje:
- Postavite tortu na postolje ili veći tanjir
- Izlijte malo ganaša na sredinu torte i zadnjom stranom kašike lagano razlivajte preliv tako da se preliva sa stranica torte.
- Izvadite čokoladne pločice iz zamrzivačai i ukrasite tortu po želji.
- Poslužite uz čašu rashlađenog crvenog vina i uživajte udvoje!
Piše: Miona Todorović
Foto: Pinterest