8 C
Belgrade
4.5 C
Zagreb
11.6 C
Sarajevo
26.10.2021.

Ova torta je dekadentni dezert za zaljubljene hedoniste!

IZDVAJAMO

Ukoliko vaš savršeni Dan zaljubljenih uključuje ispijanje vina i uživanje u čokoladnim pralinama, imamo sjajan recept za tortu koja će zauvek promeniti način na koji kombinujete čokoladu i vino.

Teksture tamne čokolade i crvenog vina idu sjajno u paru, što ovu tortu čini mekanom, dekadentno sočnom, sa smelom kombinacijom ukusa. Kako se priprema u manjem kalupu, ova torta je idealan dezert za dvoje, dok bogat preliv od čokoladnog ganaša i dekoracija čokoladnim pločicama čine ovu tortu impresivnom poslasticom po izgledu i ukusu – savršenom za kraj romantične večere.

 

 

 

Sastojci:

Čokoladne pločice:

  • 100g čokolade ili čokoladnog čipsa

Torta:

  • 100g brašna
  • 100g belog kristal šećera
  • 3 kašike tamnog kakaa u prahu
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • ¼ kašičice soli
  • 1 jaje
  • 60ml jogurta
  • 60ml biljnog ulja
  • ¼ kašičice ekstrakta vanile
  • 60ml slatkog crvenog vina

Ganaš preliv:

  • 60ml slatke pavlake
  • 60ml crvenog vina
  • 200g sitno seckane tamne čokolade ili čipsa od tamne čokolade

 

 

Priprema:

1. Čokoladne pločice

  • Istopite čokoladu na pari. Kada se čokolada potpuno otopi, rasporedite je na komad papira za pečenje, vodeći računa da sloj čokolade nije previše tanak.
  • Pokrijte drugim listom papira i lagano pritisnite da biste uklonili mehuriće.
  • Stavite na ravnu površinu u zamrzivač dok se ne stvrdne, a zatim izlomite na pločice željene veličine.
  • Ostavite ih u zamrzivaču dok ne budu spremni za ukrašavanje torte.

 

2. Torta

  • Zagrejte rernu na 150°C. Kalup za torte prečnika 15 cm obilno podmažite omekšanim puterom i na dno kalupa postavite papir za pečenje koji ste izrezali u krug. 
  • U posudi za mešanje pomešajte brašno, šećer, kakao u prahu, sodu bikarbonu i so. Dodajte jaja, jogurt, ulje i vanilu i promešajte. Dodajte crveno vino i mešajte dok testo ne postane glatko.
  • Sipajte testo u pripremljeni kalup za torte i pecite u rerni 28-30 minuta dok čačkalica ubodena u sredinu kolača ne izađe sa nekoliko vlažnih mrvica. 
  • Ostavite da se kolač potpuno ohladi u kalupu, a zatim pređite nožem oko spoljne ivice kolača kako biste ga olabavili pre nego što ga izvadite iz kalupa.

 

3. Ganaš preliv

  • U malu šerpu na srednjoj vatri dodajte slatku pavlaku i vino, promešajte i zagrevajte dok se ne pojave para i mehurići.
  • Sklonite sa vatre, dodajte čokoladu i poklopite na 5 minuta.
  • Podignite poklopac i umutite smešu dok ne postane potpuno glatka.
  • Odložite sa strane na oko 30 minuta da se ohladi. Ganaš preliv treba da bude u debljem sloju i da se lako razmazuje.

 

 

Serviranje:

  • Postavite tortu na postolje ili veći tanjir
  • Izlijte malo ganaša na sredinu torte i zadnjom stranom kašike lagano razlivajte preliv tako da se preliva sa stranica torte.
  • Izvadite čokoladne pločice iz zamrzivačai i ukrasite tortu po želji.
  • Poslužite uz čašu rashlađenog crvenog vina i uživajte udvoje!

 

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije