29.5 C
Belgrade
29.4 C
Zagreb
21 C
Sarajevo
31.07.2021.

Imamo recept za najbolju domaću nutelu!

IZDVAJAMO

 

Volite Nutellu, ali ne volite osećaj griže savesti? Imamo sjajan recept za ovu omiljenu kremastu i ukusnu poslasticu koju možete brzo pripremiti kod kuće koristeći samo 6 sastojaka, a najbolje od svega je što je zdravija i sa malo kalorija. 

 

 

Napravljena od pečenih lešnika, poluslatke čokolade i malo meda za zdraviju slatkoću, ovaj domaći recept za nutelu je dovoljno sladak, vrlo jednostavan za pripremu i neuporedivo bolji od Nutelle kupljene u prodavnici. Namažite je na tostirani hleb ili palačinke i dobićete omiljeni domaći ali zdraviji dezert.

 

 

Kako ova domaća nutela ne sadrži konzervanse, treba je čuvati u frižideru, a ako planirate da je koristite svakodnevno kao čokoladni namaz od lešnika, slobodno je možete čuvati u teglici na sobnoj temperaturi.

SASTOJCI

  • 130g sirovih lešnika
  • 1 ½ kašičice ekstrakta vanile
  • ½ kašičica soli
  • ⅛ kašičica ekstrakta badema
  • 1 tabla (do 120g) poluslatke seckane čokolade
  • 2 kašike kokosovog, maslinovog ili lešnikovog ulja
  • 1 kašika meda

 

 

Priprema

  1. Zagrejte rernu na 180° C. Rasporedite lešnike u jednom sloju na pleh; tostirajte ih 12–15 minuta dok ne zamirišu i postanu zlatnosmeđi.
  2. Kada se lešnici malo ohlade prebacite na veliku kuhinjsku krpu, preklopite polovinu krpe preko lešnika. Rukama trljajte lešnike kako biste uklonili većinu opne. Što više opne uklonite to će nutela biti kremastija.
  3. Očišćene lešnike ubacite u blender i miksajte ih na maloj brzini oko 10 minuta dok se ne stvori kremasti, glatki puter. U međuvremenu otopite čokoladu na pari ili u mirkotalasnoj.
  4. Dodajte ekstrakt vanile, badema i so u puter od orašastih plodova i mešajte da se sjedini.
  5. Dodajte otopljenu čokoladu u puter od lešnika i blendajte dok smesa ne postane potpuno glatka.
  6. Dodajte dve kašike ulja po želji i kašiku meda i blendajte dok ne postane potpuno glatko.
  7. Po potrebi dodajte još malo ulja da biste dobili ujednačenu smesu.
  8. Začinite nutelu sa dodatkom vanile i soli po ukusu.

 

 

Domaću nutelu prebacite u čistu staklenu teglu. Čuvana u frižideru, domaća nutella će trajati do mesec dana. Imajte na umu da će se nutela stvrdnuti u frižideru i da biste je vratili u kremasto stanje, ubacite je u mikrotalasnu i u zagrevajte je intervalima od 15 sekundi (ukupno 30–45 sekundi) dok ne postane potpuno kremasta.

 

 

Piše: Miona Todorović

Foto: Pinterest

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije